Cinci specialiști „vor aduce plus valoare în această instituție care are mare nevoie de un suflu nou și de o direcție care să ne ajute să o transformăm într-un reper pentru zona de vest a țării”, spune Cristian Moș.
Noua echipă de coordonare științifică a Muzeului Satului Bănățean
Peisagista Raluca Rusu este membru fondator al Asociației Peisagiștilor din România. A participat la studii de teren în proiecte precum „Biserici înlemnite din Banat” și „Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural” și realizează cercetări pentru patrimoniu și de peisagistică, cu temele: practici patrimoniale, cultura peisajului și relația omului cu natura.
Arhitecta Alina Negru este specializată în Arhitecturi din pământ (DSA) în cadrul Catedrei UNESCO CRAterre-ENSAG. Este membru al centrului RHeA și membru fondator al asociației culturale Recult și desfășoară proiecte de documentare și promovare a obiceiurilor de construcții din pământ. Unul dintre aceste proiecte este „Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”, o campanie regională de conștientizare a potențialului patrimoniului rural din pământ. Este arhitect și cercetător în cadrul Universității de Vest diin Timișoara.
Scriitorul Walther Konschitzky care este și editor, etnolog și fotograf, originar din Bacova, Timiș. În perioada 1967-1987 a fost redactor la ziarul de limbă germană Neuer Weg, care apărea la București . În anul 2001 și-a luat doctoratul la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj cu tema „Arhitectura populară bănățeană. Stil și ornamente„. Este și fotograf și a realizat cartea „Arhitectura populară din Banat”, în care sunt prezentate schițe și fotografii cu stiluri de case. În prezent, Walther Konschitzky trăiește în Germania și vin în România cu expoziții de fotografii și lansări de carte.
Profesorul Universitar Ioan-Viorel Boldureanu (prozator, istoric literar, publicist, eseist și etnolog). A absolvit în 1973 Facultatea de Filologie (Secția Română – Franceză) a Universității din Timișoara, iar în 1980 Facultatea de Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Are doctoratul în filologie.
Designerul Ovidiu Hrin este originar din Timișoara, a studiat în paralel arhitectura la Universitatea Politehnica din Timișoara și designul grafic la Universitatea de Artă din Timișoara. În anul 2001 a înființat Synopsis, un studio de design grafic și a participat la proiecte de sisteme de comunicare complexe și design expozițional până la design de afiș pentru clienți din domeniul cultural. Este membru AIGA (Institutul American al Artistilor grafici), TDC (Type Directors Club, New York) și Graphis International.
Trimite articolul
XMuseul satului e un loc drag sufletului meu unde -mi gasesc de fiecare data linistea si amintirile copilsriei ma napadesc.
Din pacate in weekend muzeul e msai mult inchis,atunci cand oamenii ies in numar mare la plimbare. Propun sa fie deschis in weekend si sa -l inchida luni,de exemplu asa cum se intampla cu multe muzee din Europa.
-
Stimată doammnă, muzeul este deschis sambata si duminica intre orele 9 – 17, respectiv 10 – 18, iar luni este inchis. Pe perioada iernii obiectivele sunt inchise spre vizitare, fiind deschise doar 3 dintre ele – Scoala, Biserica si Primăria. Toate obiectivele se deschid spre vizitare pe perioada programului de vară din 15.03.2021 – 15.11.2021. Indiferent de anotimp sau regim orar, muzeul ESTE DESCHIS sambata si duminica.