Spitalul de copii Louis Ţurcanu Timişoara, alături de partenerul său, Universitatea de Medicină din Szeged (Ungaria) lansează, sâmbătă, proiectul intitulat „Strategie comună în prevenirea şi tratamentul patologiei şoldului”, proiect care vizează zona transfrontalieră Ungaria-România. „Proiectul are ca scop achiziţionarea de echipamente pentru depistarea luxaţiei de şold la copii”, spun reprezentanţii proiectului.
Problemele de şold la nou născuţi sunt frecvente, iar depistarea din timp a acestor probleme este esenţială pentru tratarea lor şi creşterea calităţii vieţii acestor copii. „În cadrul proiectului vom primi un ecograf şi un artroscop, cu care vom putea depista şi opera aceste afecţiuni, fără să mai facem permanent intervenţii deschise, ample. Cu alte cuvinte, vom face o chirurgie modernă, care va permite recuperarea mai rapidă a pacienţilor şi costuri mai mici”, explică dr. Vlad David, asistent de proiect.
Aparatele vor sosi în Spitalul de copii în luna mai, iar din iulie, medicii implicaţi în proiect vor face şi cursuri de pregătire în ecografie şi artroscopie. Conform statisticilor, în Clinica de chirurgie şi ortopedie a Spitalului de copii Louis Ţurcanu Timişoara sunt internaţi şi trataţi anual între 5000 şi 6000 de copii. „Noi am stabilit deja parteneriate cu maternităţile de stat şi particulare din oraş, iar medicii noştri vor merge periodic şi vor face screening la nou născuţi pentru a depista problemele de şold. Intenţionăm să vedem 4000 de copii şi Timişoara şi alţi 4000 vor fi văzuţi în Szeged de medicii de acolo, în cadrul proiectului. Deja în luna februarie, medicii noştri au consultat 400 de copii în Timişoara. Depistarea din timp a acestor probleme la nou născuţi e esenţială pentru tratare şi pentru a le oferi o viaţă de calitate”, a adăugat dr. Vlad David.
Citiți principiile noastre de moderare aici!