Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara e gazda primului training de promovare a economiei circulare, un nou mod de utilizare eficientă a resurselor naturale. Prin acest tip de afaceri se dorește introducerea reutilizării la maximum a resurselor și materialelor folosite în producție.
„Economia circulară este o abordare multidisciplinară care vizează utilizarea resurselor noastre în mod circular. Se vizează în primul rând realizarea de plus valoare, autonomie, reziliență, competitivitate, lucruri care sunt absolut necesare în cadrul noilor paradigme economice care vin peste noi. Poate ar fi bine să exemplific. Folosirea mașinilor și producerea lor. Mașinile noastre ar putea fi proiectate folosind materiale reciclabile, dar în așa fel încât ele să poată fi dezasamblate ulterior ușor de către reciclatori și anumite părți din aceste mașini să fie recondiționate, refabricate și reintroduse în circuit, la prețuri reduse. Nu vorbim doar de deșeuri. În Uniunea Europeană mașinile sunt folosite efectiv doar 2% din timpul lor de viață, restul de 98% fiind parcate. Aceasta înseamnă că resursele introduse în mașină sunt neutilizate aproximativ 9 – 10 ani”, a declarat Marian Constantin Vasile, consultant în cadrul proiectului.
CCIAT în calitate de organizatori și partener local al Climate KIC, dorește extinderea seminariilor de prezentare a economiei circulare și în alte domenii.
„Cursul început astăzi se adresează industriilor automotive și electronică. Partenerii noștri din Italia se adresează, în prima fază, energiei și eficientizării utilizării energiei, iar partenerii din Spania au ca focus industria maselor plastice. Sperăm ca acesta sa fie doar începutul, doar primul training dintr-o serie care va urma, încercăm sa aducem experți internaționali și pe alte domenii, iar acest tip de workshopuri să facă parte din oferta educațională a CCIAT, să facem cunoscute metodele și instrumentele economiei circulare”, a declarat, la rândul ei, Cristina Badulescu, coordonator Climate KIC din partea CCIA Timiș.
Evenimentul a fost organizat de CCIAT, în calitate de partener în România al Programului Climate KIC, în colaborare cu parteneri Climate KIC din Italia și Spania. Proiectul a început în luna decembrie 2018 și are o durată de 3 luni. Scopul formării este de a sprijini companiile și organizațiile să înțeleagă principiile care stau la baza economiei circulare și, mai important, să învețe să furnizeze servicii și activități utilizând metodele economiei circulare. Acest lucru le va ajuta să devină mai eficiente, să își reducă costurile, să aducă plusvaloare și să reducă impactul asupra mediului, a anunțat CCIAT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!