Conferinţa a fost deschisă de Sorin Maxim, director general al ADR Vest şi de Arabela Aprahamian, senior private sector development specialist al Băncii Mondiale. În cadrul evenimentului, şeful ADR Vest a prezentat stadiul actual al elaborării Planului de Dezvoltare Regională 2014 – 2020, iar Mariana Iooty, economist în cadrul Băncii Mondiale şi doamna Delia Ionică, consultant, au prezentat raportul final, precum şi concluziile şi recomandările de politici şi intervenţii în Regiunea Vest.
Proiectul „Servicii pentru creşterea competitivităţii şi specializarea inteligentă în Regiunea Vest“, finanţat în cadrul Programului Operaţional de Asistenţă Tehnică 2007 – 2013, a fost unul pilot în România şi a cuprins evaluarea geografiei economice a regiunii, evaluarea teritoriului, evaluarea rezultatelor comerţului exterior, a infrastructurii pentru facilitarea comerţului, a transportului şi logisticii, precum şi o analiză a competititvităţii companiilor din regiune. „Specializarea inteligentă” a regiunii presupune o reconfigurare economică a Regiunii Vest care să determine îmbunătăţirea competitivităţii economiei sale prin identificarea domeniilor şi subdomeniilor cu potenţial de factor dinamizator pentru sectorul de care aparţin şi, implicit, pentru regiune.
În cadrul acestui proiect, derulat în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013, echipa de experţi tehnici a Băncii Mondiale a realizat cinci studii prin care s-a urmărit realizarea unei evaluări aprofundate a competitivităţii sectoarelor economice ale Regiunii Vest: Evaluarea rezultatelor comerţului exterior; Evaluare teritorială: profil, performanţă şi vectori de creştere în Regiunea Vest; Evaluarea geografiei economice: provocări legate de dezvoltarea teritorială în Regiunea Vest; Infrastructura pentru facilitarea comerţului exterior, a transportului şi logisticii: principalele provocări şi oportunităţi; Competitivitatea firmelor din Regiunea Vest: diagnoză, provocări şi oportunităţi.
Un al şaselea studiu a vizat realizarea de studii de caz la nivelul sectoarelor cu potenţial de Specializare inteligentă. Pe baza acestor şase analize, au fost propuse în cadrul celui de-al şaptelea studiu, şi anume Raportul final – o serie de politici şi intervenţii prin care potenţialul de creştere al sectoarelor economice să poată fi mai bine valorificat, luând în considerare şi baza de cunoaştere – Cercetare-Dezvoltare-Inovare – existentă în regiune.
Politicile şi recomandările prezentate în acest raport au ca scop abordarea principalelor modalităţi prin care Regiunea Vest poate să recupereze, în perioada 2014 – 2020, distanţa faţă de regiunile omoloage mai dezvoltate. Conform Raportului, Regiunea Vest prezintă o economie dinamică şi se evidenţiază între celelalte regiuni ale României ca urmare a unui nivel ridicat de dezvoltare economică, a unui procent solid de creştere a exporturilor, a resurselor umane calificate, a unei largi diversităţi a resurselor naturale şi a unei poziţii geografice favorabile. Astfel că, în perioada 2014 – 2020, Regiunea Vest îşi poate utiliza resursele umane, naturale şi financiare specifice pentru a asigura o dezvoltare consistentă şi durabilă şi o convergenţă treptată cu Bucureştiul şi regiunile bine dezvoltate ale Europei. Pentru aceasta, la nivel regional, trebuie exploatate la maximum obiectivele şi fondurile disponibile şi căutate sinergii între finanţările Uniunii Europene şi alte surse financiare printr-o abordare strategică şi integrată pentru a face faţă provocărilor semnificative de dezvoltare şi pentru a atinge ţintele strategice ale programului UE 2020.
Analiza realizată de Banca Mondială, precum şi concluziile şi recomandările rezultate, vor constitui baza pe care se va construi „specializarea inteligentă” a Regiunii Vest şi care va determina planificarea dezvoltării regionale, strategia de inovare a regiunii, precum şi – cel mai important aspect – alocarea fondurilor europene pentru domeniul cercetare – dezvoltare – inovare pentru Regiunea Vest din următoarea perioadă de programare – 2014-2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!