În anul 2013, municipalitatea a cumpărat 40 de palmieri din Olanda la prețul de 146 de euro bucata. Dintre aceștia, numai 37 au supraviețuit timpului.
Și cum primarul Dominic Fritz a considerat că nu se potrivesc cu specificul Timișoarei, a cerut să fie luați de pe străzi. Palmierii au ajuns la un sediu al Horticultura de pe strada Avram Imbroane, iar societatea încălzea special o seră pentru arborii exotici astfel încât aceștia să nu înghețe peste iarnă.
În vară, Horticultura a încercat să vândă palmierii, însă fără a avea succes.
La ședința Consiliului Local Timișoara care a avut loc marți, 25 octombrie, aleșii au dezbătut proiectul de hotărâre privind predarea in custodie către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a 37 de arbori cu container.
„Prin predarea în custodie a acestor 37 de arbori cu container, în perioada sezonului rece (până la 15 mai 2023), la Universitatea de Ştiinţele Vieţii «Regele Mihai I» din Timișoara, aceștia vor putea lua măsuri benefice și în timp util pentru asigurarea cerințelor necesare vegetării în condiții optime”, se arată în proiectul de hotărâre.
Consilierul local liberal Dan Diaconu, fost viceprimar al orașului, a dorit să afle care este viziunea administrației locale cu privire la cei 37 de palmieri și de ce se face această revoluție a spațiilor verzi.
„Asta nu e o revoluție, e o aducere la normalitate. Au fost două revoluții. Prima a fost aceea în care am încercat să devenim Dubai și să avem palmieri mari și frumoși, revoluție care a eșuat în mod evident. Și a fost a doua revoluție prin care campania de a deveni insulă exotică a fost ascunsă sub preș și mutată pe Avram Imbroane, undeva în fundul unui depozit și a stat acolo ascunsă fără să mai știe cineva că respectivele obiecte de inventar încă există. […] Horticultura a ars gaz în fiecare iarnă ca să încălzească o seră doar pentru acești palmieri. Eu zic că e de bun simț să-i dăm unei instituții care se poate ocupa de ei. Din punctul meu de vedere am putea face o licitație cu strigare”, a răspuns viceprimarul Ruben Lațcău (USR).
Consilierul local Radu Țoancă de la PSD a vrut să afle ce se va întâmpla cu palmierii anul viitor, dacă vor fi repuși pe străzi.
„Universitatea a acceptat să aibă grijă de ei peste iarnă. Eu vreau să scap ieri de ei, nu am intenția să-i readuc înapoi. Sper ca Universitatea să se îndrăgostească de ei astfel încât să aibă grijă de ei până la restul vieții lor”, a spus primarul Dominic Fritz.
Consilierul liberal Simion Moșiu a spus că palmierii în Timișoara nu reprezintă o premieră.
„Începând de la 1900 și până în perioada interbelică, există cărți poștale și vi le pot arăta, au existat palmieri în Timișoara. Și azi există palmieri la o terasă de la Bastion. Nu văd de ce se ironizează chestiunea aceasta”, a spus Moșiu.
Proiectul a fost aprobat cu 19 voturi pentru și două împotrivă.
Pe aceeași temă:
Horticultura vrea să vândă palmierii cumpărați de fosta administrație – Tion
In centrul Timisoarei au aparut… palmieri – Tion
Trimite articolul
XNu il suport pe fritz, dar aici are dreptate trebuie sa recunosc!