Programul este destinat elevilor cu deficiențe de vedere și se desfășoară în două etape. Acestea sunt: Școala de vară și Concursul Național TIC.
„Prin ambele dorim să cultivăm interesul elevilor cu deficiență de vedere față de știință și tehnologie. Prin propunerea unui proiect educațional de tip „Școala de vară”, Liceul Teoretic Special «Iris» își dezvoltă sfera culturală a elevilor ambliopi și nevăzători prin utilizarea tehnologiei informației și comunicării. Prin activitatea cu elevii vom aduce un plus de valoare atât beneficiarilor, elevii și familiile acestora, comunitatea, cât și propriului personal prin crearea și implementarea de activități educative nonformale , desfășurate in prima etapa a proiectului iunie-august 2022”, precizează reprezentanții liceului special.
Potrivit celor de la Iris, a doua etapă a proiectului, desfășurată în perioada septembrie-octombrie 2022, este reprezentată de Concursul național de tehnologia informației și a comunicațiilor pentru elevi ambliopi și nevăzători din ciclul gimnazial și liceal.
Acesta este o oportunitate pentru tinerii ambliopi și nevăzători de a demonstra că deficiența vizuală nu reprezintă un impediment pentru a participa activ la viața culturală și socială a unei comunități în care tehnologiile de acces au un rol important.
Concursul „Lumea Virtuală prin IRIS” a ajuns deja la cea de-a zecea ediție. Acesta se desfășoară în perioada 14-17 octombrie 2022.
În cadrul competiției va exista o probă pe echipe formate cu elevi din școli diferite, care va contribui la dezvoltarea abilităților de comunicare, socializare și lucru în echipă, de adaptare la un nou mediu. Totul pentru a-i ajuta pe tinerii nevăzători și ambliopi să se integreze în societate.
Concursul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Consiliul Județean Timiș prin programul TIMCULTURA, Centrul de proiecte Timișoara, Clubul Lions Diamond, Asociația pentru sprijinirea copiilor și tinerilor ambliopi și nevăzători „IRIS” și Asociația Nevăzătorilor filiala Timiș.
La competiție vor participa cei mai buni șase „IT-işti” din toate cele şapte școli din țară destinate elevilor cu probleme de vedere (Arad, Cluj-Napoca, București, Buzău, Târgu-Frumos și Timișoara).
Cei 42 de elevi vor demonstra că Tehnologia Informației și Comunicațiilor este un bun start pentru viitor.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!