Anul 2016 a adus o schimbare majoră pentru români. În luna martie a fost implementată legea care le interzice fumătorilor să se bucure de acest viciu în spațiile publice închise. În această categorie intră și localurile, care au avut de suferit încă din prima zi de după implementarea legii. Pe scurt, barurile s-au golit. Lucrurile nu stau cu mult mai bine nici în prezent, iar patronii spun că vânzările au scăzut la jumătate.
„Efectele au fost clare de la început, mai ales în prima perioadă, când s-au văzut scăderi de până la 50%. Din ce am discutat cu clienții fideli, mulți au preferat în weekenduri să stea acasă să fumeze și să bea în liniște, decât să-și petreacă timpul, la fiecare 10 minute, în frig. O altă parte a clienților au renunțat să mai bea alcool spunând că parcă nici alcoolul nu merge fără țigară”, a explicat Andi Tugui, patronul unui bar din Piața Unirii.
Aceeași idee o împărtășește și Gelu Bobiș, care are un local în zona Bastionului. Acesta a declarat că o zi cu vreme proastă poate avea efecte serioase asupra vânzărilor:
„E groaznic. În zilele cu vreme proastă vânzările sunt sub jumătate. Avem scăderi între 40 – 60%, fără să exagerez. Lumea se pare că încă nu s-a obișnuit cu schimbarea”, a declarat acesta.
Cluburile, mai puțin afectate
Patronii de cluburi par să fie mai puțin afectați de legea anti-fumat, însă și aceștia recunosc că noile reglementări au adus după sine schimbări.
„Nu s-a simțit atât de puternic din punct de vedere financiar, ci din punct de vedere al distracției existând un du-te vino continuu către zona de fumat. Deci lumea nu s-a distrat la fel, nu s-a bucurat la fel de muzică. În toată Europa se aplică această lege, dar trebuie să găsim un mod de adaptare”, a explicat patronul unui club din Timișoara.
Alexandru Grigoruță, care este și el patronul unui club binecunoscut din Piața Unirii, susține că au existat scăderi în vânzări, iar clienții par că nu se pot adapta la noile reglementări.
„A fost scădere. O să fie iar o perioadă de acomodare. Este vorba de schimbarea mentalității clientului. El este încă focusat pe fumat și vrea să fumeze la fel ca înainte să se dea legea. Ideea e că nu sunt focusați așa de tare pe distracție, ci pe fumat. Fumătorul vrea să bea în timp ce fumează, nu separat. Afară nu au voie cu alcoolul, nu ai voie să pleci cu sticla după tine din club”, a explicat acesta.
Unde sunt nefumătorii?
Vestea că fumatul se va interzice în localuri a fost aplaudată de foarte mulți nefumători. Totuși, patronii spun că nefumătorii nu sunt amatori de baruri și cafenele, prin urmare nu dau prin localuri.
„Clienții de baruri și cafenele sunt în mare parte fumători. Acei nefumători care se bucură de legea anti-fumat nu sunt clienți. Aș întreba acei nefumători unde sunt. De ce nu vin în localuri?”, spune Andi Tugui.
Gelu Bobiș a împărtășit o idee similară:
„Foarte puțini dintre clienți sunt nefumători. Și acei puțin nefumători care sunt, de cele mai multe ori ies afară cu fumătorii. Efectiv ies afară cu fumătorii. Preferă să facă așa decât să rămână înăuntru și nu e de mirare pentru că nefumătorul nu are cultul birtului și a statului în birt”, a spus Gelu Bobiș.
Care sunt soluțiile?
Indiferent că au avut de suferit din cauza reglementării anti-fumat sau nu, patronii de localuri sunt de părere că legea are nevoie de îmbunătățiri.
„Dacă s-ar reveni la situația anterioară ar fi mai profitabil și spun asta chiar dacă sunt nefumător. Nu am fi singura țară care ar schimba legea după ce a introdus-o. Avem exemplul Austriei care a schimbat legea repede după ce a fost introdusă. Austria este pe locul trei ca număr de fumători și protestele împotriva legii au fost puternice. Am auzit recent la televizor declarații ale ministrului Sănătății și ale domnului Raed Arafat și spuneau că majoritatea fumătorilor sunt mulțumiți de această lege. Mă lovesc zi de zi de clienții localurilor și nu sunt de aceeași părere cu acești domni. Poate studiile lor spun un lucru, dar realitatea diferă. Când vine frigul clienții vor prefera să stea acasă”, a spus Andi Tugui.
Gelu Bobiș susține că e cei care doresc să aibă localuri pentru fumători ar trebui să fie lăsați să deschidă astfel de spații respectând reguli foarte stricte.
„Nu era bine nici ca înainte, dar nu se poate nici așa. Trebuie să se găsească o cale de mijloc, nu să dăm dintr-o extremă în alta. Cred că trebuie aplicat un sistem de autorizații foarte drastice pentru cei care vor localuri de fumători. Să fie condiții drastice: atât de mare să fie suprafața, atât volum de aer pe cap de client, mai multe ieșiri, aparatură de aerisire de un anumit tip. Mi se pare aberant să nu lași pe cineva să aibă local de fumători, în condițiile în care are un spațiu foarte mare și aparatură performantă de aerisire”, a declarat acesta.
Alexandru Grigoruță spune că varianta de localuri pentru fumători și nefumători ar fi soluția.
„Din punctul nostru de vedere decizia trebuie să fie a clientului. Clientul ar trebui să decidă dacă iese într-o locație de fumători sau nefumători. Fumătorul va ieși acolo unde se fumează și nefumătorul merge acolo unde se simte el bine. Și noi (n.r. – patronii) avem dreptul să facem o alegere, iar dacă ea se dovedește a fi greșită cu siguranță o să ne schimbăm. Dacă majoritatea clienților preferă să trăiască sănătos și aleg spațiile în care nu se fumează, atunci cu siguranță și noi ne vom conforma. Nu o să rămânem spațiu de fumători dacă majoritatea preferă să nu fumeze, să nu stea în fum. Este dreptul omului să aleagă”.
Nu în ultimul rând, este propusă și varianta în care fumatul să fie interzis doar în restaurante.
„Sunt de acord să nu se fumeze în restaurante, dar în baruri, în cluburi, nu văd de ce ar fi o problemă pentru că nu are pe cine să deranjeze. Mai sunt țări în Europa unde fumatul este permis, cum este Austria, dar acolo patronii de localuri trebuie să facă investiții suplimentare în sistemele de aerisire”, a declarat patronul unui club.
Citiți principiile noastre de moderare aici!