„Noi am început acest proiect pentru şcoala profesională. Am vorbit cu elevii, le-am prezentat situaţia pieţei muncii de astăzi, cât de important este să ştii o meserie, ce câştiguri sunt. De asemenea, am stat de vorbă şi cu părinţii acestor elevi, ceea ce este foarte important deoarece încă există acea mentalitate care spune că decât să meargă la o şcoală profesională, mai bine spală maşini. Şcoala profesională e categorisită ca un lucru înjositor. A doua zi am mers efectiv la firme, să le arătăm elevilor ce înseamnă o carieră”, a declarat Gelu Mateescu, unul din angajatorii care au participat la acest proiect.
Acesta a explicat că şcoala profesională pune mai mult accent pe practică, ceea ce este extrem de folositor pentru un adolescent care doreşte să înveţe o meserie.
„Noi am promovat şcoala profesională, iar asta e diferită de practică. Acolo se face puţină teorie în şcoală şi se lucrează efectiv în firmă. La noi, de exemplu, vor avea un tutore şi vor fura meserie. Vor fi mai mult acolo, în fabrică, decât la şcoală şi vor putea învăţa o meserie adaptată cerinţelor de pe piaţa muncii. Şi, probabil, după terminarea şcolii, cei mai buni îşi vor găsi de lucru mult mai uşor, chiar în firma respectivă”, a mai explicat Gelu Mateescu.
El a precizat că firma pe care o reprezintă va avea opt ucenici, câte doi din fiecare liceu participant la acest proiect, care vor sta pe lângă specialişti pentru a „fura” meserie.
„Eu o să iau opt ucenici, câte doi din fiecare liceu, îi voi pune pe lângă specialişti pentru a învăţa o meserie: electrician, sculer-matriţer sau reglor”, a concluzionat Mateescu.
La rândul ei, directoarea Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timişoara, Mariana Eftimie, a afirmat că există posibilitatea legală pentru orice liceu să adapteze curicula de practică pentru a satisface nevoile agenţilor economici.
„Avem posibilitatea, conform legislaţiei să adaptăm curicula de practică la nevoile agentului economic. Lucru pe care l-au făcut toate şcolile din Timişoara care au clase profesionale. În acest an, avem o clasă de profesională, iar anul viitor vom deschide încă două. Avem elevi care fac practică la firme, nu numai din clasa profesională, ci şi din liceu. Însă clasa profesională are un număr mult mai mare de ore de practică la agentul economic”, a declarat Eftimie.
Ea a precizat că în acest an şcolar, în clasa profesională din această unitate şcolară studiază 19 elevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!