Au fost recompensaţi 225 de elevi câştigători a 257 distincţii (51 de medalii de aur sau premii I, 69 de medalii de argint sau premii II, 67 de medalii de bronz sau premii III şi 70 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) pe discipline.
Din Timiş au primit distincţii Paul Codrin Oneci, de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Timişoara, care a câştigat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene şi menţiune la Olimpiada Internațională de Astronomie şi Astrofizică. Premiat a fost şi Vlad Mihai Rochian, tot de la Grigore Moisil, care a câştigat bronzul la Olimpiada Balcanică de Informatică şi argintul la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară „Tuymaada”.
Distincţie a primit şi Liza Szabo, de la Liceul Teoretic „Bartók Béla” Timișoara, care s-a întors cu menţiune de la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa. Iulia Maria Sucutărdean, de la Liceul Teoretic „N. Lenau” Timișoara, a fost premiată de ministru, în urma câştigării locului II la Olimpiada Internaţională de Lectură.
De asemenea, au fost premiaţi cei 230 de profesori care i-au pregătit pe aceşti elevi, precum şi cele 99 de şcoli din care provin laureaţii.
Potrivit reglementărilor în vigoare, cuantumurile premiilor pentru elevii care s-au remarcat la olimpiadele internaţionale sunt: 12.545 lei – medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 9.720 lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei – menţiune (sau diplome echivalente).
Valorile premiilor acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice de seniori şi juniori, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Yakuţia, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev” etc.) sunt: 4.440 lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei – menţiune (sau diplome echivalente).
Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii s-a acordat un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o s-a acordat câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.
Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educației este de 3.005.855 lei.
Festivitatea de premiere a avut loc luni, 16 noiembrie, la Palatul Victoria din Capitală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!