Sediul Trustului Inform Media din Timişoara a fost vizitat de elevi din clasa a XII-a de la Liceul de Arte Plastice. Liceenii au scris ştiri, au văzut cum este tipărit un ziar şi cum decurge distribuţia publicaţiilor. Reporterii Agenda şi www.tion.ro i-au învăţat pe elevi cum să scrie o ştire, care sunt rigorile jurnalistice ale meseriei şi care sunt greşelile cu care se vor întâlni dacă se orientează în această direcţie. „E interesant şi frumos. Am vrut să vedem ce trebuie să faci pentru a scrie un articol”, a explicat Eugenia Mureşan motivul care a adus-o într-o redacţie. După ce au aflat cum sunt scrise paginile ziarului, elevii au vizitat tipografia pentru a afla ce presupune şi munca de tipograf şi lucratul cu utilajele şi rolele de hârtie. Tinerii au aflat care este diferenţa dintre conţinutul articolelor editate on-line, pentru site-urile de ştiri, şi cele pentru publicaţiile printate. După ce au vizitat Trustul Inform Media, elevii au spus că abia aşteaptă să termine studiile şi să devină jurnalişti.
Liceenii au studiat armele jandarmilor
Aproape 30 de elevi de liceu au trecut joi pragul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş, pentru a face cunoştinţă cu cei care ne apără zi de zi, ocupându-se de liniştea şi ordinea publică. Încântaţi, mulţi dintre ei şi-au manifestat dorinţa de a îmbrăca uniforma de jandarm. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Timiş este, şi în acest an, partener în programul Job Shadow Day organizat de Junior Achievement România, menit să le ofere elevilor o imagine reală asupra meseriei pe care îşi doresc să o practice în viitor. Jandarmii le-au prezentat armamentul şi aparatura din dotare, precum şi un film despre instituţia pe care o reprezintă. Cum nu se poate să petreci câteva ore în umbra unui jandarm fără să te urci în dubă, tinerii au avut parte şi de o scurtă plimbare ca în misiunile reale, cu girofarurile şi sirenele aprinse, pe la Palatul Dicasterial şi alte instituţii pe care le păzesc subofiţerii de la IJJ Timiş.
Alţielevi de la liceele din Timişoara au vrut să afle cum e să lucrezi ca inginer de producţie, inginer software sau hardware, şef de echipă, manager de proiect sau director într-o mare companie. ,,Parteneriatul cu o corporaţie globală în acest proiect este un mare beneficiu. Elevii de liceu au ocazia să cunoască tineri absolvenţi sau profesionişti cu cariere de succes, dar şi posibilitatea de a-şi canaliza forţele spre obiective reale de carieră, prin exemple concrete”, spune Camelia Moţ, coordonatoarea proiectului Job Shadow Day în Timişoara.
Protecţia mediului
Garda Naţională de Mediu (GNM), prin Comisariatul Judeţean Timiş, este o altă instituţie implicată în proiectul Job Shadow Day. Câţiva tineri liceeni din Timişoara au aflat, joi, 3 martie, despre importanţa protecţiei mediului, rolul şi atribuţiile comisarilor Gărzii de Mediu. Elevii au mers pe teren alături de ei şi au văzut ce înseamnă controlul unei companii ce desfăşoară activităţi ce pot polua mediul înconjurător.
Unii dintre elevi au ales companii IT pentru a afla ce presupune munca de programator, în timp ce alţii au optat pentru varianta funcţionarilor publici, alegând Prefectura Timiş, Primăria Timişoara sau alte instituţii. Un alev a stat şi în umbra inspectorului general şcolar al judeţului, iar alţii au văzut cum se desfăşoară un proces la Tribunal sau ce înseamnă să fii director de şcoală.
„Activitatea este un succes. Abia am reuşit să găsim elevi pentru toate companiile şi instituţiile care participă la Job Shadow Day. Avem şi câţiva elevi din Făget care au venit la Timişoara pentru această activitate”, a adăugat Camelia Moţ. Rezultatele programul vor fi făcute publice joi.
Job Shadow Day este organizat de organizaţia Achievement România în mai multe oraşe din întreaga ţară.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!