SuperCoders se află deja la cea de-a opta ediție și are loc în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022. Programul cuprinde trei etape: Caravana, Concursul național și Academia. Noutatea de anul acesta o reprezintă extinderea abilităților digitale pe care proiectul își propune să le dezvolte, de la programare până la alte aptitudini digitale care cuceresc din ce în ce mai mult teren, cum ar fi: game design, vlogging sau editarea video.
Prima etapă a programului, Caravana, le oferă elevilor oportunitatea de a afla poveștile de succes ale celor care le-au devenit modele prin activitatea lor în online. Printre mentori se numără Creative Monkeyz sau Edi Brandabura. Tot în cadrul atelierelor, aceștia învață bazele programării în Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii creat de MIT Media Lab.
Concursul Național SuperCoders
Odată ce se familiarizează cu Scratch, copiii vor putea să creeze propriile povești interactive pentru a se înscrie în cea de-a doua etapă a SuperCoders – Concursul Național.
Micii coderi trebuie să-și folosească imaginația și abilitățile de programare vizuală să dezvolte o animație proprie, pornind de la povestea personajului Coder. Ei pot câștiga unul dintre cele 50 de locuri în Academie, dar și super premii, precum:
- Locul 1: un laptop Huawei MateBook D15 2021 i3 și un Router AX3;
- Două tablete Lenovo Tab M10 pentru ocupanții locurilor 2;
- Trei perechi de căști Samsung Galaxy Buds Plus Black, pentru ocupanții locurilor 3.
Înscrierile sunt deschise până pe 18 noiembrie, ora 23:59. Mai multe detalii sunt disponibile AICI.
Cei 50 de câștigători ai Concursului național vor intra apoi în Academia SuperCoders – ultima etapă a programului. Este vorba despre un modul avansat de programare care durează 12 săptămâni și care are loc exclusiv online, în perioada ianuarie – aprilie 2022. Aici vor învăța noțiuni introductive de JavaScript, precum și ce înseamnă noțiuni ca: structuri de programe, bucle, variabile, testarea și corectarea erorilor.
Experiența SuperCoders 2020
Până acum, peste 3.300 de copii din toată țara au participat la acest program, dintre care 900 doar în 2020. Printre ei se numără și Gabriel Părău, în vârstă de 12 ani, din Timișoara, un copil care indrăgește animalele, plimbările în natură dar și jocurile online cu colegii de școală. Gabriel caută mereu să-și facă noi prieteni și se integrează foarte ușor într-un grup. Este atras în mod deosebit de informatică și matematică și astfel nu a ratat nici programul SuperCoders.
„Cel mai important lucru învățat cred că este modul în care se creează un joc de la 0. Mi-a plăcut mult lecția în care am învățat cum se folosește turtle tool”, a spus Gabriel Părău.
Pentru Gabriel experiența SuperCoders a fost „interesantă și folositoare pentru viitor”, deoarece acum știe să creeze mai multe tipuri de jocuri scurte. Când vine vorba de viitor, Gabriel ar vrea să continue direcția începută cu SuperCoders și să devină programator.
Dacă ar fi să le dea un sfat celor ce vor să se înscrie în SuperCoders, acesta ar fi să fie foarte atenți și să se gândească la continuarea poveștii lui Coder și apoi să înceapă dezvoltarea animației în Scratch.
Despre SuperCoders
Programul SuperCoders a început în 2014 la inițiativa Orange România, împreună cu Simplon România, cu scopul de a promova educația digitală și folosirea responsabilă a tehnologiei în rândul tinerei generații. Mai multe detalii despre calendarul atelierelor, înscrieri și concurs, dar și despre provocările adresate copiilor sunt disponibile în cadrul platformei PentruMâine.
(1314)
Citiți principiile noastre de moderare aici!