Vă reamintim că, în acest moment, elevii Liceului de Arte Plastice învaţă într-o clădire retrocedată, pentru care Primăria Timişoara plăteşte peste 30.000 de euro pe lună. Această situaţie nu poate continua, motiv pentru care, încă din 2011, municipalitatea timişoreană a propus mutarea liceului. S-a găsit şi un spaţiu, la Şcoala Generală nr. 9, de pe bulevardul Liviu Rebreanu şi au fost alocaţi 200.000 de euro pentru modernizarea clădirilor şi claselor. Problema a fost că elevii şi conducerea Liceului de Arte Plastice au refuzat categoric să se mute în acel spaţiu.
În urmă cu câteva zile, pe site-ul Primăriei Timişoara a apărut un proiect de hotărâre care, dacă va fi adoptat de consilierii locali, va duce la mutarea elevilor de la Arte Plastice la Colegiul Tehnic de Vest, iar cei 470 de elevi de la Colegiul Tehnic de Vest, la Şcoala Generală nr. 9.
Consilierii locali PDL susţin însă că, deşi această soluţie este agreată de cei de la Arte Plastice, însă nu este îmbrăţişată şi de cei de la Colegiul Tehnic de Vest. În opinia democrat-liberalilor, această soluţie a fost dată de primarul Nicolae Robu, care în urmă cu o lună se lăuda cu 80 de realizări la finalul primului an de mandat, printre care şi mutarea Liceului de Arte Plastice din actuala clădire, pentru a nu mai plăti chirie.
„Noi am aflat doar ieri despre existenţa acestui proiect. Din punctul nostru de vedere, această decizie intempestivă a domnului primar şi a aparatului lui de lucru se datorează faptului că dl primar a trebuit să găsească o soluţie rapidă. De ce? Pentru că una din minunile realizate în primul an de mandat prevedea mutarea liceului de arte plastice. Pe lista sa de realizări se afla la punctul 77″, a afirmat consilierul local PDL Adelina Târziu.
Ea a precizat că a vorbit cu conducerea Colegiului Tehnic de Vest, care nu agreează această mutare din mai multe motive. Primul ar fi dat de faptul că 90 la sută dintre cei 470 de elevi ai colegiului provin din mediul rural. Aproximativ 10 la sută dintre elevi locuiesc acum în internatul colegiului și le-ar fi incomod să facă zilnic naveta până pe Liviu Rebreanu şi înapoi. Mai mult, alţi elevi au închiriat deja apartamente şi camere în zona Iosefin, unde se află acest colegiu. De aceea, conducerea Colegiului Tehnic de Vest se teme că numărul celor care vor decide să se înscrie la această unitate de învăţământ va scădea simţitor, ceea ce va duce la închiderea colegiului.
„Cu ce sunt inferiori elevii de la Colegiul Tehnic de Vest, faţă de cei ai şcolii de Arte Plastice? Nu cred că putem face o discriminare între elevii Colegiului Tehnic de Vest şi cei ai Liceului de Arte. Propunerea noastră este ca elevii Colegiului Tehnic să înveţe în continuare în această locaţie, urmând ca spaţiul excedentar să fie atribuit Colegiului Naţional Bănăţean, care este într-un deficit de clase. Iar cei de la Arte să meargă pe rebreanu”, a afirmat Târziu.
Rămâne de văzut ce vor decide consilierii locali în şedinţa de marţi, care va începe peste câteva ore.
Liceul de Arte din Timisoara s-ar putea muta in locul Colegiului Tehnic de Vest
Citiți principiile noastre de moderare aici!