„Ministerul Educaţiei a decis că e nevoie de nişte exerciţii sau simulări ale examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, întrucât copilul nu trebuie pus în situaţia de a se trezi la examen că nu ştie ce are de făcut. Simulările vor respecta condiţiile de la examen”, spune inspectorul şcolar general de Timiş, Cornel Petroman.
Simulările pentru clasa a VIII-a vor avea loc în 18 februarie – simularea probei de limba şi literatura română – scris, 19 februarie – simularea probei de matematică, 20 februarie – limba şi literatura maternă. În 7 martie se vor afişa rezultatele. „Sălile de examen vor fi identice, cu camere de luat vederi şi cu profesori asistenţi, care vor exista în sală tocmai pentru asigurarea liniştii şi ordinii. Copiii care participă nu vor fi deplasaţi la alte şcoli, ci vor da simulările în propria şcoală”, spune Petroman.
Va avea loc şi simularea probelor scrise la Bacalaureat. Anul acesta participă şi clasa a XI-a. În 3 martie va avea loc simularea probei Ea – limba şi literatura română. În 4 martie proba Eb – probă scrisă la limba şi literatura maternă; 5 martie – Ec – proba obligatorie a profilului – probă scrisă; 7 martie – Ed – probă scrisă la alegere a profilului şi specializării; 14 martie – afişarea rezultatelor. „Clasa a XI-a susţine simularea din materia clasei a XI-a. Notele nu se trec în catalog. Dacă profesorul sau şcoala găseşte o soluţie pentru a valorifica rezultatul, atunci rămâne la latitudinea lor”, spune inspectorul general de Timiş.
Dar care este programul examenelor? În ceea ce priveşte Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a, în perioada 16-18 iunie are loc înscrierea; Probele se desfăşoară astfel: 23 iunie – limba şi literatura română – scris; 24 iunie – proba scrisă la limba şi literatura maternă; 25 iunie – proba scrisă la matematică; 27 iunie – afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor; 1 iulie – afişarea rezultatelor finale, după contestaţii.
Calendarul examenelor de Bacalaureat:
26-30 mai – înscrierea candidaţilor la prima sesiune
30 mai – încheierea cursurilor pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a
10-12 iunie – evaluarea competenţelor de comunicare orală în limba română
11-13 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice de ocmunicare orală în limba maternă
16-20 iunie – evaluarea competenţelor digitale
23-27 iunie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
30 iunie – probă scrisă la limba şi literatura română
2 iulie – probă scrisă la limba şi literatura maternă
4 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării
7 iulie – afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
11 iulie – afişarea rezultatelor finale
Citiți principiile noastre de moderare aici!