Autoritățile locale susțin că au făcut investiții pentru ca noul an școlar să înceapă în condiții cât mai bune în multe școli din oraș. La unele unități de învățământ au fost amenajate săli noi de clasă, iar la Școala Generală nr. 30 din Soarelui elevii vor învăța în câteva „containere”, construcții modulare cumpărate recent de primărie. Cu toate acestea, eforturile nu au fost suficiente, pentru că la 13 școli din oraș se vor face ore după-amiaza.
De vină pentru această situație este legislația, spune primarul Timișoarei.
„Da, mai sunt unele școli fără autorizație, pentru că este foarte greu să se îndeplinească condițiile de a se avea autorizație ISU. Uneori se impun lucrări serioase de intervenție. Sunt astfel de situații și în Timișoara și în toată țara. Nu vom putea avea niciodată soluții ca toți elevii să învețe de dimineață cu legislația actuală. În fiecare an, numărul de elevi la școlile cu cea mai bună reputație crește. Și crește vertiginos. Închipuiți-vă că intre 2-3 clase în plus în clasa zero și acestea se propagă”, a explicat primarul Timișoarei.
Edilul-șef spune că municipalitatea are proiecte serioase pentru mai multe școli, dar mai e până la începerea lucrărilor. Nu știe însă exact care sunt acele proiecte și ce școli vor intra în șantier.
„Avem proiecte de mansardare, de supraetajare, mai pui un etaj, mai creezi niște spații într-o mansardă, construim și noi corpuri de clădire acolo unde avem terenuri să poți construi. Și la Școala Generală 30 avem teren și proiectul este în derulare să construim două noi corpuri. Aici avem pentru prima dată săli de clasă modulare, și anume containere. Sunt excepționale, le veți vedea în mod sigur în prima zi de școală. S-au făcut lucrările de racord la rețelele de utilități, totul este pregătit și ele vor fi date în uz. Asta este o soluție care poate rezolva problema pe termen scurt, dar dacă tot crește numărul de clase nu ai cum să rezolvi la un moment dat problema”, a mai spus edilul-șef.
Se discută de ani buni la Timișoara și despre construirea unui campus nou școlar pentru Liceul „Nikolaus Lenau”, însă proiectul zace de ceva timp în birourile din primărie. Până să se facă rost de finanțare, primarul spune că unii elevi de la „Lenau” vor învăța în spațiile fostului Liceu „Mincu”.
„În general, dacă numărul de elevi va fi în continuă creștere la cele câteva școli, maximum 7 sunt super-căutate, la acestea va fi mereu o problemă. Trebuie găsită și o soluție de limitare la capacitatea de școlarizare. S-ar putea face o restrângere a zonelor în jurul școlilor, dar și asta este o soluție de forță majoră. Și, desigur că va avea rezultate firave, după părerea mea, d-aia nici nu am insistat cu ea. Noi construim unde putem construi, unde avem loc să amplasăm containere le amplasăm și ne facem astfel datoria. Sunt săli de clasă în plus care s-au amenajat prin lucrări de specialitate, dar nu am acum o cifră”, a completat Nicolae Robu.
Până ce municipalitatea se va apuca să ridice noi clădiri sau să amenajeze săli noi de clasă, elevii de la 13 unități de învățământ din oraș vor merge la școală după-amiaza. Nu este vorba neapărat despre cele mai căutate școli, cum a ținut să menționeze primarul Nicolae Robu, ci despre Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „I.C. Brătianu”, Școala Gimnazială nr. 13, Școala Gimnazială nr. 21 „Vicențiu Babeș”, Școala nr. 24, Liceul Teoretic Transporturi Auto, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic de Vest, Colegiul Tehnic Electrotimiș, Școala Postliceală FEG, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Liceul cu Program Sportiv Banatul și Colegiul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I”, potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar General Timiș.
Cinci clase de la „Moisil” vor studia între orele 12-16: a IV-a A, a IV-a B, a IV-a C, a IV-a D și a IV-a E.
La „I.C. Brătianu” clasele IX, XI, XII, XII Seral, A doua șansă anul I, II, III, IV, școala profesională vor face ore de la 14 la 21.
Clasele V A, V B, V C, VI a, VI B, VI C, VII B și VII C vor face orele între 12 și 18, la Școala Gimnazială nr. 13.
Clasele a III-a și a IV-a de la Școala 21 „Vicențiu Babeș” vor studia între 12-16, semestrul I doar clasele a IV-a, iar semestrul II clasele a III-a.
Clasele a IV-a, a VI-a și a VII-a de la Școala Gimnazială 24 vor face ore între 12-18, până la terminarea lucrărilor de la clădirea de pe str. Ulmului nr. 2.
De la Liceul Transporturi Auto vor face ore între 16-21 următoarele clase: IXS, XS, XIS1, XIS2, XIIS2, XIIIS1, XIIIS2, XIIIS3, IM, IIM, IADS, IIADS.
Clasele de la Seral XII TEM, XIII IA și XIII TEM de la Liceul de Industrie Alimentară vor ține orele între 15-20.
La Colegiul de Vest Timișoara se vor ține orele între 15.30 și 20.30, clasele IX – XIII Seral.
La Colegiul Tehnic Electrotimiș clasele IX – XIII învățământ seral, A doua șansă secundar inferior vor studia între orele 16-21. Tot aici, clasele de învățământ primar step-by-step (Structura Școlară Gimnazială nr. 20) își desfășoară orele zilnic în intervalul 8-15.
Anul I, II, III AMG și Anul III AMF de la Școala Postliceală FEG studiază între orele 14.40-20.30.
Clasele IX A, IX B, IX C, X A, X B, X C, XI A, XI B, XI C, XII A, XII B și XII C de la Colegiul de Artă „Ion Vidu” studiază de la 12, 13, 14 până la orele 17. 18 sau 19.
Clasele IX – XII de la Liceul cu Program Sportiv Banatul țin cursurile între 13 și 19, iar clasele IX – XIII Seral de la Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” între orele 15 – 21.
UPDATE. IȘJ vine cu precizări: În total sunt 15 școli la care se fac ore după-amiaza
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș spun că mai sunt două școli la care câțiva elevi trebuie să meargă la cursuri după-amiaza. Este vorba despre Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, unde se vor face ore între orele 14-19 – clasele V, VI, VII și VIII frecvență redusă și despre Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu”, unde clasele VI A, B, D, E și IV D și IV E vor face ore de la 12 la 16.
Lista transmisă de IȘJ Timiș pentru Tion.ro:
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2096551″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!