Aproape o mie de elevi şi preşcolari din Timisoara vor învăţa în astfel de spaţii modulare, care vor fi construite de o companie privată.
„Am fost la cele patru unități de învățământ pentru a vedea unde pot fi create aceste construcții. Am discutat cum vor arăta modulele și urmează să ne înțelegem la termene și costuri”, a precizat Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct în Timiș. El a afirmat că toate cheltuielile pentru aceste construcții modulare vor fi suportate de primărie.
„În momentul de față, fie că vorbim despre închirierea acestor spații, fie că vorbim de cumpărarea lor, costurile sunt mult mai mici decât în cazul unei construcții clasice”, a adăugat Halasz.
Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Timiş spune că se pot construi 200 de metri pătrați la cheie pe zi, iar acest lucru va permite mutarea elevilor în spațiile modulare în cel mai scurt timp.
Petiţie on-line împotriva containerelor
De partea cealaltă, elevii de la Liceul de Arte Plastice, alături de părinţi, au pornit o campanie on-line în care adună semnături pentru a nu muta instituția „în niște containere”. Campania, derulată pe site-ul www.petitieonline.ro, a început în luna iunie a anului trecut, iar până acum au fost adunate aproape o sută de semnături. „Centrul orașului este un loc plin de instituții de cultură, monumente, clădiri vechi, muzee, parcuri. Nu puteți muta Liceul de Arte Plastice într-un loc la periferia orașului! Este un liceu cu profil, nu unul oarecare!”, spune Alexandra.
„Este inadmisibil și de neimaginat. De ce nu se mută domnii de la IŞJ în containere? Că și ei vor ceda clădirea…”, întreabă Alexandu Iordache. Aceeaşi părere este împărtăşită şi de Ștefania Alexandra Crișan, în vârstă de 16 ani. „Actualul liceu a fost întemeiat în anul 1957, zeci de ani de arte plastice au trecut între aceste ziduri, iar noi dorim să păstram tradiția și în viitor. Locul acesta are o poveste, o istorie… de ce să părăsim acest loc? Sau mai bine spus, de ce să ne fie luat? Nu este vorba că pasiunea noastră va dispărea dacă ne vom muta. Niște containere nu ne vor împiedica să ne continuăm visul, dar noi suntem viitori artiști, nu viitori gunoieri”, spune tânăra.
Liceul de Arte Plastice se va muta în mai multe module care vor fi construite în incinta Școlii Generală nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu. În prezent, la Liceul de Arte sunt 19 clase şi aproximativ 460 de elevi.
Nici directoarea Liceului de Arte Plastice, Eugenia Banciu, nu vede cu ochi buni mutarea. Ea spune că a propus mai multe soluţii pentru a muta unitatea de învăţământ în alte spaţii în zona centrală a oraşului, dar nu a găsit înţelegere la nivelul Inspectoratului Şcolar şi al Primăriei Timişoara. „Mutarea nu e benefică, fiind vorba de o zonă îndepărtată. Elevii din estul, vestul şi nordul oraşului cu greu vor ajunge acolo”, a declarat Banciu.
Modulele reprezintă soluţia ieftină
„Când aude de containere, lumea intră în trepidații. Sunt spații ca oricare altele și sunt mult mai ieftine decât cele clasice. Singura instituție de România unde sunt predate cursuri în astfel de spații este Școala Americană din București”, declară, în replică, inspectorul general adjunct Francisc Halasz.
Un alt aspect pozitiv al mutării Liceului de Arte Plastice, spun reprezentanții IȘJ Timiș, este acela că primăria nu va mai plăti 31.600 de euro chirie pentru actuala clădire, ci o sumă mult mai mică, iar viitoarele module le-ar oferi elevilor mult mai mult spațiu pentru atelierele de lucru.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!