„Nu ne dorim neaparat module, ne dorim ca elevii să aibă un loc în care să îşi desfăşoare activitatea. Dar toată tevatura asta cu modulele e falsă. (…) Nu e nevoie neaparat de containere”, a explicat viceprimarul Adrian Orza înainte de votul final în Consiliul Local Timişoara.
„Proiectul de hotărâre e strict orientativ. Dumneavoastră puteţi vota cum credeţi mai bine”, le-a spus consilierilor municipali, tot înainte de vot, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.
La final, consilierii municipali au spus „pas” mutării elevilor de la Liceul de Arte Plastice din Timişoara în aşa-numitele „construcţii modulare” a căror închiriere ar fi costat peste un milion de euro în următorii cinci ani. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.
Iar varianta mutării elevilor în construcţii modulare se pare că nu va mai fi luată în discuţie.
Cu toate acestea, nici situaţia actuală în care se găseşte acest liceu, care funcţionează într-o clădire retrocedată Fundaţiei Caritas, nu este una mai fericită, deoarece chiria lunară depăşeşte 30.000 de euro. Chiar şi în condiţiile în care Fundaţia Caritas a acceptat să scadă chiria la circa 16.000 de euro lunar, liceul se pare că nu mai poate funcţiona în actuala clădire deoarece este într-o stare avansată de degradare şi nu are aviz sanitar.
În aceste condiţii, pentru rezolvarea situaţiei de la Liceul de Arte Plastice din Timişoara s-au propus alte câteva soluţii. Una dintre acestea prevede mutarea elevilor la fosta Şcoală Generală nr. 9, situată pe bulevardul Liviu Rebreanu, şi programarea cursurilor în două schimburi. Această varianta nu este văzută cu ochi buni nici de conducerea liceului şi nici de inspectorat.
O altă variantă ar fi construcţia unui campus în spaţiul Şcolii Generale nr. 9, variantă agreată de inspectoratul şcolar, însă care presupune alocarea imediată de fonduri.
S-a mai luat în calcul varianta mutării liceului într-o clădire a Ministerului Apărării, situată în zona Popa Şapcă, chiar lângă Facultatea de Arte, însă acolo ar trebui să funcţioneze Memorialul Revoluţiei. Pe de altă parte, nici reprezentanţii inspectoratului şi nici cei ai municipalităţii timişorene nu sunt siguri că acea clădire se pretează, ca apartamentare, înfiinţării unei şcoli.
De asemenea, mai rămâne varianta folosirii unei clădiri sau a unui teren ce aparţine în acest moment Universităţii de Vest din Timişoara, de pe strada Oituz, însă şi în acest caz trebuie purtate negocieri între toate părţile implicate în proiect. O ultimă variantă, discutată chiar în plenul Consiliului Local Timişoara a fost mutarea elevilor la Liceul Electromotor.
O soluţie trebuie totuşi găsită cât mai curând, deoarece în luna septembrie va expira contractul de închiriere încheiat cu Fundaţia Caritas.
Protest la Liceul de Arte Plastice din Timisoara
Protest impotriva mutarii in containere la Liceul de Arte Plastice din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!