Programul este coordonat în România de organizaţia Salvaţi Copiii. Aceste activități marchează Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație (5 – 11 mai 2014), care, în acest an, își propune să atragă atenția asupra nevoii urgente de a lua măsuri pentru ca și copiii cu dizabilități să-și realizeze dreptul la o educație de calitate. Pe durata acestei săptămâni, factori de decizie din aproape 100 de țări – miniștri, parlamentari, reprezentanți ai autorităților regionale și locale, vor lua parte la evenimente similare.
Copiii cu dizabilități reprezintă grupul cel mai vulnerabil din perspectiva respectării universale a dreptului la o educație de calitate – promisiune asumată de comunitatea internațională atât prin Obiectivele Educației pentru Toți, cât și prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. La nivel mondial, numărul persoanelor cu dizabilități este de circa 1 miliard (aproximativ 15% din populația lumii); aproximativ 93 de milioane de copii sub 14 ani, 1 din 20, au dizabilități moderate sau severe; 57 de milioane de copii nu merg la școală, iar o treime dintre aceștia sunt copii cu dizabilități. În România sunt peste 72.000 de copii cu dizabilități și doar puțin peste o treime dintre ei frecventează învățământul de masă.
“Unitatea noastră de învățământ consideră că este important să ne alăturăm eforturilor de sprijinire a copiilor cu dizabilități, având în vedere că dreptul la educație trebuie să devină o realitate pentru fiecare copil din lume”, transmite coordonatorul proiectului, profesor Simona Vălcan.
Elevii vor lua parte la o lecție în cadrul căreia vor afla mai multe informații despre cum pot face faţă provocărilor și obstacolelor cu care se confruntă copiii cu dizabilități. La activităţile organizate de Liceul Iris vor participa, pe lângă cei de la unitatea şcolară, şi inspectorul şcolar general adjunct din Timiş, Aura Danielescu, şi inspectorul pentru învăţământ special, Diana Bumbăcilă, Monica Truşcă, director executiv la Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului, Daniela Hamzescu, director CREI Timiş, asistent doctorand Claudia Borca de la Facultatea de Ştiinţele Educaţiei, Universitatea de Vest Timişoara, Ioan Risti, preşedintele Asociaţiei de nevăzători-filiala Timiş, Nadia Baloteanu, director CSEI “Dumitru Ciumăgeanu”. Într-unul din anii trecuţi, la eveniment au participat reprezentanţii echipei de fotbal Poli Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!