Ministrul Educației a anunțat că de 15 februarie – Ziua Națională a Lecturii, în toate școlile din țară programul se modifică astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, de la ora 11 și până la ora 14 vor fi organizate activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii. Este primul an în care România celebrează această zi.
„Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru”, a transmis Sorin Cîmpeanu, printr-un comunicat de presă.
Ministrul mai susține că după atât de multă școală online și ignorarea lecturii, decizia este una benefică pentru copii.
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că și bibliotecile zonale pot să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii (obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ, cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, discuții și dezbateri pe teme literare). Chiar și editurile și librăriile pot veni, în funcție de disponibilitatea școlii, să prezinte teme educative sau să facă recomandări adecvate vârstei elevilor.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat în ianuarie 2022 legea care instituie ziua de 15 februarie ca Zi Națională a Lecturii.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!