La această probă nu s-au dat note, ci calificative. În urma centralizării făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş a reieşit că peste 60 % dintre candidații care s-au prezentat la proba orală se exprimă la un nivel “experimentat” în limba română. 25 la sută dintre elevi au obținut calificativul “avansat”, iar 15 % calificativul “mediu”.
Unul dintre aceşti elevi a fost dat afară din examen şi nu va putea participa la două sesiuni consecutive ale Bacalaureatului. Elevul a venit cu celularul în sală şi telefonul a sunat în faţa comisiei. Tot acolo era şi un reprezentant al ISJ. A fost eliminat din examen – deţinerea unui telefon mobil în sala de examen se sancţionează cu excluderea din examen.
La proba orală la limba română s-au înscris 4.129 de candidați şi s-au prezentat la examen 3.853. Elevii care au tras chiulul sau nu au venit din diferite motive… obiective, se pot prezenta la următoarele probe, dacă s-au înscris la examenul de BAC din acest an. Asta înseamnă că nu vor promova Bacalaureatul în această sesiune, dar au şansa să susţină în toamnă examenul la proba peste care “au sărit”.
Oricum ar fi, BAC-ul continuă. În 16 -20 iunie are loc evaluarea competenţelor digitale, iar între 23 şi 27 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. În 30 iunie încep probele scrise cu testul la Limba şi Literatura Română. În 1 iulie va avea loc proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă, în 2 iulie proba scrisă obligatorie a profilului (matematică sau istorie), în 4 iulie proba la alegere a profilului şi specializării, iar în 7 iulie se afişează rezultatele, până la ora 12. În aceeaşi zi, între ora 12 şi 16 se pot depune contestaţii. În 11 iulie elevii vor afla notele finale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!