În ședința extraordinară de marți, Consiliul Județean Timiș a aprobat proiectul de hotărâre privind asumarea responsabilității derulării și implementării Programului pentru școli al României, în perioada 2023-2029 (șase ani școlari).
Astfel, CJT va încheia contractele pentru distribuirea de lapte, biscuiți și mere în grădinițele și școlile din județ abia la începutul anului viitor. Este vorba despre unități de învățământ de stat și private acreditate.
Cel mai recent contract a expirat în anul școlar trecut. Altul nou, valabil pentru următorii șase ani, va fi încheiat de administrația județeană cel mai devreme în ianuarie 2024.
„Ordinul ministrului care a aprobat metodologia pentru achiziție, formularistica necesară, a fost publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută, joi, dacă nu greșesc. Nu puteam demara aceste proceduri fără a avea actele normative emise. Având în vedere valorile foarte mari care vor fi la licitație, termenul limită, fără să fie nicio zi de întârziere din partea noastră pentru furnizarea produselor în școli este luna ianuarie a anului viitor. Nu suntem noi un caz singular, toate consiliile județene se lovesc de acest lucru”, a explicat Marcel Marcu, directorul Direcției de Buget-Finanțe din cadrul CJT în ședința de marți.
„S-au stabilit: organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și de lapte și produse lactate sau de activităţi educative practice, organizarea de alte activităţi extracurriculare şi extraşcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului naţional, inclusiv curriculumului la decizia şcolii, respectiv în cadrul disciplinei opţionale Educaţie pentru sănătate”, se precizează în referatul aprobat de consilierii județeni.
Conform programului, în Timiș toți preșcolarii și elevii din clasele I-VIII vor primi lapte UHT și biscuiți uscați (de luni până vineri), iar mere doar de două ori pe săptămână.
În ceea ce privește programul „Masă caldă”, în Timiș sunt înscrise șapte școli: Liceul Teologic „Antim Ivireanu” din Timișoara și școlile gimnaziale din comunele Mașloc, Fibiș, Chevereșu Mare, Birda, Șag și satul Sudriaș, comuna Traian Vuia.
Trimite articolul
XConform unui “studiu” din suedia(aplauze! prelungite va rog!) “Reducerea consumului de carne și lactate e necesar pentru atingerea obiectivelor climatice”. Doar un exemplu, da’ e de la suedejii cei ultra extra vaivaivai. Noroc ca ue se preocupa sa reduca fermele de animale producatoare de metan. da’ zic sa nu ne uitam cine cat produce si de unde se reduce, ca e bine asa, neocolonie. treaba e sa scada in ansamblul uniunii, nu? ce conteaza ca jermania, franta, italia(aplauze, ovatii etc 🤪) produc metan cu fermele lor de țspe ori cat restu’, important e ca romania sa reduca numaru de vite, mi se pare lojic! si cumparam lapte de la cine il produce, si mai lojic; ba chiar irefütabil! sau… facem programu lacusta si gandacu, de ce nu?
🐛🐞🐜
#prosteala verde
#🤪
ps: ” Efectivul de bovine a scăzut de 2,79 ori în ultimii 30 de ani, de la 5.380.780 de capete, în 1990, la 1.923.283 de capete, în 2019 ” intre timp am ajuns pe la 1.8 milioane, deci la o treime.
zic ca suntem pe drumul cel bun, european!
#a, a redus si germania, pen’ ca clima, verde eco, catastrofa climatica bla bla. de cate ori a redus? de vreo 1.4 ori. pentru ca e urgent, nu de alta.
#🤪
Asa se face economie la buget. Aceste acte se puteau face și în iunie. România se bazează pe taxe, impozite, accize ( prețul carburanților) și amenzi ( cum ne așteaptă la cotitura) + credite. Oricum suntem pe tobogan.
Diaree scrie pe ei (lapte cu mere)
Lipsa acuta de proteine din alimentatia elevilor… Focus aiuristic pe lactate (sa vedeti voi cate cosuri vor avea adolescentii de la lapte!!! ). Fructele repezinta nimic mai mult decat o doza de zahar (glucoza si fructoza); fructoza fiind un zahar mai distructiv decat glucoza obisnuita(ciroza non alcolica); sa nu mai vorbim aicea de pesticidele si insecticidele din fructe…
Asta ii gustare rece nu masa calda….
-
Da, fructele te distrug, nu zahărul rafinat.
Masa caldă e program pilot. Scrie și în articol, dar trebuie să ai răbdare să-l citești. Ar trebui să fie de mult ceva standard. Atât putem.
-
Zaharul rafinat iti da peste cap metabolismul si ajungi la sindrom metabolic. Fructoza este un zahar care actioneaza total diferit dar distruge ficatu si afecteaza metabolismul mai indirect. Galactoza si lactoza sunt mai inofensive dar un consum exagerat de lactate tot duce mai incet da sigur la sindrom metabolic.
-
Ce-o fi dom’le “piramida alimentara”?
#anti ambalaje din plastic
#🤪
-
-