Ca în fiecare an, din ’98 încoace, peste 400 de elevi de la grădinițe și școli din Timișoara au fost anunțați despre expoziția de animale de sâmbătă, 4 iunie. Vineri, cu o zi înaintea evenimentului, reprezentații Primăriei Timișoara i-au înștiințat pe organizatori că nu au primit autorizația de organizare a evenimentului. Copiii au fost anunțați că evenimentul nu se mai ține. „Am venit în Parcul Central pentru că nu i-am putut anunța pe toți copiii să nu mai participe. Iar cei care au venit au trebuit să știe că nu se mai ține expoziția“, ne-a spus profesorul Lucian Dinulescu, organizatorul acțiunii.
El a precizat că din 1998 , de când a fost organizată prima asemenea activitate, niciodată nu a fost nevoie de autorizație de la primărie şi formulare de completat. „Autorizația n-a fost aprobată pentru că, atunci când e vorba de parcuri și spații verzi, trebuie să treacă prin consiliul local. Eu am mers mai târziu la primărie și nu a fost timpul necesar pentru asta. Eu îi înțeleg pe cei de la primărie, ne-au sponsorizat de multe ori în acțiunile derulate cu elevii. Pentru că a fost vorba de copii, mi-au spus să vin și să le ofer diplomele celor care n-au mai putut fi anunțați, dar m-au avertizat că aș putea fi amendat de polițiștii locali din cauza prezenței câinilor, care ar putea mușca pe cineva“, a explicat profesorul Dinulescu.
Drept urmare, dacă în anii trecuți evenimentul avea loc în centrul parcului, în acest an elevii și-au expus animalele preferate într-un loc ferit, spre fostul parc pentru biciclete. Peste o sută de copii au mers în Parcul Central. Cu cățel cu purcel… de Guineea, cu peștișori, pisici sau broaște țestoase, chiar cu doi pui, prichindeii au fost foarte bucuroși când au primit diplomele din partea Asociația Elevilor Timișoreni pentru Protecția Animalelor, organizatorul expoziției „Prietenul meu“. „A avea grijă de un animal este foarte important pentru un copil. Animalele pot influența foarte mult comportamentul celor mici. Noi avem la școală câteva animale pe care le folosim în munca alături de elevii cu cerințe educaționale speciale. Îngrijirea animalelor îi responsabilizează“, ne-a spus Elisabeta Stan, profesoară de biologie la Școala Generală Nr. 7 din Timișoara, prezentă cu o clasă de elevi la expoziție.
Copiii s-au jucat cu animalele de companie ale altor prichindei și au obținut promisiuni de la părinți că vor primi și ei încă un animal dacă sunt cuminți și iau note bune la școală. Expoziția este un preambul organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, celebrată în 5 iunie în întreaga lume.
Citiți principiile noastre de moderare aici!