Elevii din țară revin fizic în bănci de luni după noile modificări cuprinse în Ordinul comun al ministrului Educației și cel al Sănătății. Cu câteva zile în urmă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care abilita ministerele să modifice ordinul comun care reglementează desfășurarea cursurilor școlare. Ordinul a fost modificat și publicat vineri seara. A fost eliminată cerința conform căreia cel puțin 60% din angajații unei unități de învățământ trebuie să fie vaccinați pentru ca orele să se desfășoare față în față, în localitățile unde rata de infectare cu coronavirus trece de 3/1000 de locuitori.
Ministrul Educației a explicat că noul indicator, cel al gradului de ocupare a paturilor Covid din județ, a fost introdus din cauza variantei Omicron, care se răspândește și la persoanele vaccinate. Rata de vaccinare în unitățile de învățământ a stimulat vaccinarea în rândul personalului, însă acum, a spus ministrul, „este important să nu existe presiune asupra sistemului medical și să nu se creeze blocaje cu privire la capacitatea de spitalizare”.
Școlile vor putea ține cursuri față în față în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor destinate pacienților Covid-19 este de cel mult 75%. În România nu există în momentul de față niciun județ care să aibă o rată peste 75%. Dacă se trece de acest prag, toate școlile din județul respectiv trec în sistem online. Pentru redeschiderea școlilor este necesar ca acest grad de ocupare să scadă sub 70%.
În Timiș, conform DSP, această rată era vineri era de 35% la paturile ATI și 27,14% la cele non-ATI. În plus, Direcțiile de Sănătate Publică din țară vor posta în fiecare joi situația procentuală pe site-urile oficiale. În funcție de situația raportată în fiecare joi se va decide scenariul de funcționare a școlilor pentru următoarea săptămână.
Orele se vor suspenda pentru 10 zile la apariția a trei cazuri confirmate pozitiv într-o clasă. Toată școala trece în sistem online, timp de 10 zile, când cel puțin jumătate din totalul de clase fac ore online din cauza cazurilor de Covid-19 din grupe.
Situații excepționale
În Timiș există deja unități de învățământ care au trecut în online, prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, fie din cauza focarelor de Covid-19, fie din cauza lucrărilor de reabilitare. Situația se prezintă astfel în județ:
- Liceul Teoretic Baptist Timișoara – 50% din clase cu cazuri Covid-19
- Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara – focar Covid
- Colegiul Național „Constantin Diaconovici-Loga” Timișoara – focar Covid
- Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara – 20 de clase cu cazuri Covid-19 și 19 cadre didactice infectate, cu activitate parțial suspendată
- Liceul I.C. Brătianu – reabilitare
- Colegiul „Emanuil Ungureanu” – cu jumătate din clase online – reabilitare
- Școala Gimnazială „Rudolf Walter” Timișoara – probleme cu plata facturii la căldură.
Noi teste de salivă pentru testarea elevilor urmează să ajungă în două săptămâni, conform ministrului Educației. Stocurile actuale au fost epuizate.
Trimite articolul
XUrmatorul criteriu cu care o sa fie inlocuit actualul criteriu o sa spuna: “atunci cand nu mai sunt locuri in cimitire”!
“Scenariul de funcționare se poate schimba de la o săptămâna la alta” – criminalii dracu’ ce sunteti. trei ani de scoala distrusi. DEGEABA.
Mai bine inchideti scolile.
Pe site primariei zice ca rata de ocupare a paturilor e 72%. Cine minte?
-
eu nu inteleg ce logica are pedepsirea copiilor pentru faptul ca sunt doar cateva zeci de paturi in oras. numar de paturi care poate foarte usor sa scada din pix