Începând de luni, elevii din localitățile cu rata mai mică de 3/1000 de locuitori revin fizic la școală, indiferent de procentul de vaccinare a personalului din instituția de învățământ. Ziua de referință pentru stabilirea acestui scenariu rămâne ziua de vineri.
Testarea elevilor
Conform ministrului interimar al educației Sorin Cîmpeanu, școlile vor decide dacă testele de salivă vor fi administrate de părinți acasă sau de școală.
„La decizia școlii, testele de salivă pot fi administrate la domiciliu de către părinți sau în școală. Dacă se administrează în școală, e nevoie și de acordul părinților, printr-un formular agreat. Astfel, școala decide dacă dorește testare în școală, dacă nu, testele sunt administrate la domiciliu. Rezultatul poate fi trimis în scris sau pe e-mail dirigintelui sau învățătorului”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.
Până în prezent nu se știe câte teste vor ajunge în Timiș, însă Inspectoratul Școlar va colabora cu studenți voluntari de la Facultatea de Medicină și Farmacie pentru a ajuta cu testarea la clase, întrucât este deficit de cadre didactice și mai ales cadre medicale în școli. În plus, cele 15 minute alocate rezultatului testului pentru o persoană vor îngreuna activitatea didactică. Zilele de referință pentru testare sunt luni și joi, însă inspectorul școlar general al Timișului Marin Popescu spune că acest lucru este imposibil la unitățile de învățământ care au mii de elevi.
„În funcție de numărul testelor distribuite în Timiș vom face o distribuire în unitățile de învățământ. Ele vor veni de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. (…) Întrebarea care ne-o punem e legată de cine va aplica testele. Cunoaștem situația din teren, există un mare deficit de personal didactic la nivelul unităților de învățământ, inclusiv în mediul urban. Pentru că de exemplu la o unitate cu 2.000 de elevi, cum ar fi Colegiul Bănățean, testarea nu se va realiza într-o zi, cu toate eforturile noastre (…) Nu cred că o putem realiza într-o zi, testarea are loc și joi, nu vom realiza într-un timp optim dacă rămânem pe resursa umană legată de cadre medicale și studenți voluntari”, a explicat Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului.
În plus, dacă un elev are rezultat pozitiv la testul rapid și rezultat negativ la testul PCR el se poate întoarce la școală, altfel rămâne 14 zile în carantină la domiciliu.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
Xpfizer a cerut instantei sa secretiseze timp de 55 de ani, date privind ingredientele vaxx si datele privind eficacitatea acestuia.
TRANSPARENTA… CAT DE IMBECIL SA FI???
-
Gata, mai, animalule, ai spus deja asta!
Știați că o simplă gargară cu clorură de magneziu face că testul de covid să iasă negativ?
Deasemenea va rog să nu mâncați și să nu beți apă înainte de testare.
Eu am refuzat testele și asta e. În caz de conflict cu școala trec pe home schooling.