Muzicianul Emil Kindlein a expus în muzeul său 1328 de ceasuri, o preţioasă colecţie pe care a moştenit-o de la bunicul său, ceasornicar de renume cândva, într-o Timişoara faimoasă chiar pentru meseriaşii săi. Însă Muzeul Kindlein este mai mult decât un spaţiu cu vitrine şi ceasuri vechi. Are un concept inedit, un parfum de istorie locală fermecător, un traseu cultural care se străbate într-un timp ce curge altfel decât suntem obişnuiţi. Şi, mai ales, are poveste.
Cei care au participat joi, 19 aprilie 2012, la inaugurarea Muzeului Kindlein au traversat un adevărat tunel al timpului. Pe un fundal sonor bine ales, în care distingi ticăitul minutarului şi ritmul nicovalei, dangătul pendulei şi zuruiala mecanismelor, primii vizitatori au descins, şi graţie efectelor multimedia, într-un timp al Timişoarei guvernate de legea lucrului bine făcut, în care ceasornicarii erau deopotrivă buni aurari, argintari şi gravori şi făureau, cu un laminor manual şi un şlaif de picior, adevărate bijuterii care măsurau nu doare trecerea clipelor, ci şi priceperea omului de a le stăpâni. În traseul spectaculos alcătuit cu ajutorul scenografilor Teatrului Naţional Timişoara, destinat vizitatorilor, Emil Kindlein a realizat o replică a atelierului bunicului lui, cu sertăraşe, scule, cufere şi secrete de ezer-meşter. Dar ceasornicarul Peter Kindlein era şi un pasionat patinator, era un respectat arbitru de fotbal, iar fotografiile şi obiectele care ni-l înfăţişează în afara atelierului de ceasornicărie duc privitorul într-o Timişoară aşezată, civilizată, bună de trăit. Ceasuri de mână, ceasuri de firmă, vechi orologii şi ceasuri cu cuc, ceasuri delicate de dame şi ceasuri pe lanţ pentru domni, ceasuri personalizate şi pendule domneşti, mecanisme, rotiţe, arcuri şi feţe de ceas fascinează privitorul şi îl fac să uite de timp. O graţioasă expoziţie temporară de miniaturi pe tema timpului, realizate de artistul Attila Bajko, completează itinerariul. „În curand vom expune aici o colecţie de ceasuri ţărăneşti, impresionantă, apoi vom realiza o expoziţie de cutii muzicale. Promit să fie mereu ceva de văzut aici”, a spus iniţiatorul muzeului.
Emil Kindlein Museum este deschis zilnic, la etajul II din Bega Shopping Center , în spaţiul pus la dispoziţie de Emil Cristescu. Parteneri ai lui Emil Kindlein în realizarea acestui proiect sunt, alături de gazde, Teatrul Naţional şi Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. În faţa noului muzeu, un magazin de ceasuri branduite dovedeşte că povestea merge mai departe. În mijlocul trepidaţiei consumiste, unicul muzeu deschis într-un centru comercial la Timişoara, dă timpului şi shoppingului plusvaloare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!