A fost multă agitație până în ziua examenului. Deși inițial au fost admise dosarele a 204 profesori din Timiș, care s-au înscris la concursul de directori, după câteva zile au mai fost admiși 16, la cererea candidaților, solicitare aprobată de Ministerului Educației. Este vorba de candidați cărora le lipseau la dosarul de înscriere acte administrative, cum ar fi certificat de naștere, de căsătorie sau alte documente care nu sunt supuse evaluării. Prin urmare, numărul total al profesorilor care au intrat în examen miercuri este de 220.
Examenul durează două ore, de la 10 la 12, după aceea, de la 12.30, începe corectarea lucrărilor. Lucrarea fiecărui candidat este evaluată de cinci membri ai comisiei. Rezultatele la acest examen vor fi anunțate miercuri seara. Dacă vrea să promoveze acest examen, un candidat trebuie să ia 35 de puncte din 50 posibile. Asta nu e tot. Mai urmează și alte probe, pe parcursul zilelor viitoare, dar aceasta e „piatra de hotar”. Proba scrisă se desfășoară în șase săli, la Universitatea de Vest din Timișoara, și este supravegheată audio-video.
Un candidat din Timiș s-a înscris pentru postul de director la șase școli. Va fi director acolo unde are punctajul cel mai mare în comparație cu contracandidații săi. În Timiș este și un candidat din alt județ.
Proba scrisă se desfășoară după tipul examenelor naționale (exemplu: Bacalaureat, Evaluare Națională), cu supraveghere video, comisie de supraveghere și corectare. Va fi un test grilă la care vor trebui să răspundă cei care vor să conducă unitățile școlare din județ. Proba scrisă constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Cu acest prilej vor fi evaluate aptitudinile cognitive şi competențele manageriale ale candidaților, ambele cu o pondere de 50%. Ulterior, la nivelul comisiilor judeţene şi cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister, candidaţii vor susţine alte două probe: analiza CV-ului (realizată în plenul comisiei de concurs, în prezența candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor și punctajelor prevăzute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în fața comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea de către candidați a ofertei manageriale și a unui plan operațional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute, conform criteriilor și punctajelor din metodologie. Toate probele sunt obligatorii.
Interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016.
Pentru 63 de unități de învățământ din Timiș nu există niciun candidat. Ce se va întâmpla cu aceste posturi, acolo unde nu candidează nimeni? Până în 21 decembrie actualii directori vor fi eliberați din funcție, apoi consiliile profesorale vor propune un nou director, urmând ca acesta să se afle la conducerea școlii până la un nou concurs.
Concursul de miercuri este primul după 10 ani și se organizează la nivel național.
UPDATE. Profesorii au ieșit din examen
Cei care au terminat lucrarea spun că examenul a fost accesibil și îl consideră un test potrivit pentru profesorii care vor să fie directori sau pentru managerii în funcție.
„Au fost subiecte accesibile. Spre exemplu faptul că dimnesiunea managerială este în primul rănd legată de viziune în școală. Era necesar acest concurs, perioada aleasă este însă total neinspirată. Mă așteptam la un concurs care să se dea în august 2016, nu în octombrie”, a spus Sorin Ionescu, director și candidat pentru acest post la Colegiul Națuional Bănățean din Timișoara.
UPDATE 2. Cea mai interesantă întrebare din examen: Ce are măgarul – copite sau coamă?
Profesorii au ieșit din examen, iar de la 12.30 a început corectarea lucrărilor, a testelor grilă. Profesorii spun că subiectele au fost accesibile, iar unele întrebări au fost cognitive, de atenție.
„Întrebări cognitive, cea mai interesantă întrebare din concurs a fost dacă are măgarul are copite sau coamă”, a spus o profesoară ieșită din concurs.
Practic, profesorii au fost puși să alegă între două variante: măgarul are copite sau măgarul are coamă. Au fost și alte întrebări, cu desene, pentru a le testa atenția viitorilor directori.
Articole pe aceeași temă:
Inca 16 profesori, respinsi anterior, intra in lupta pentru functia de director de scoala in Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!