Sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie a fost stabilit prin Ordonanță de urgență publicată în Monitorul Oficial. Ce noutăți aduce această reglementare a ANRE pentru clienți?
Ordonanța de Urgență nr. 24 din 30 martie 2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 224/31.03.2017, modifică niște acte normative anterioare și permite și micilor producători de energie (sisteme fotovoltaice cu puteri între 2 kW și 30 kW, de pildă, instalate pe acoperișul casei) să poată valorifica întreaga energie produsă, nu doar cea produsă și consumată direct în timpul perioadei însorite din zi.
O problemă importantă care urmează să fie stabilită clar este cea a prețurilor de vânzare a energiei electrice produsă în centralele electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată sub 100 kW aparținând persoanelor fizice către operatorii concesionari.
În acest sens, a fost lansat în dezbatere publică un ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice potrivit căruia, persoanele fizice care vând energia electrică produsă și livrată în rețelele electrice din centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100kW, în condițiile legii, și care nu sunt acreditate pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi sunt scutite de la plata dezechilibrelor generate. Dacă ordinul va fi aplicat în forma depusă pentru dezbatere, se pare că de la 1 ianuarie 2018, energia exportată se va factura cu minus și se va face regularizare la 6 luni. Evident, nu mi se pare echitabil ca micii producători să plătească certificate verzi fără a avea posibilitatea să își valorifice energia produsă de propriul sistem fotovoltaic.
De ce ar fi bine ca un consumator, fie el casnic sau noncasnic, să opteze pentru sisteme fotovoltaice? Care sunt avantajele pe care le are consumatorul dacă optează pentru sistemul fotovoltaic prin care se asigură alimentarea cu energie electrică a unei locații prin conversia radiației solare în energie electrică?
Simplu spus, prin instalarea unui sistem fotovoltaic, dimensionat corespunzător consumului propriu, factura la energie poate scădea până la zero. Dacă se optează pentru un sistem fotovoltaic hibrid (conectat la rețea și cu stocarea unei părți din energie în baterii) se asigură continuitatea alimentării cu energie electrică a unor consumatori și în cazul în care tensiunea rețelei se întrerupe.
Cât privește surplusul de energie exportat la rețea în timpul zilei, acesta va fi contorizat separat. Potrivit aceluiași ordin în dezbatere publică, prețul de vânzare a energiei electrice produse și livrate în rețelele electrice de către persoanele fizice care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100kW către operatorii de distribuției concesionari în vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice este prețul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețelele proprii la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit anual pentru fiecare operator de distribuție concesionar prin ordinul ANRE. Ordinul în dezbatere stabilește și valoarea dezechilibrelor generate și scutirea de la plata dezechilibrelor generate de către persoanele fizice.
Compania timișoreană EETim vă pune la dispoziție cele mai bune soluții în domeniul sistemelor de panouri fotovoltaice, precum și consultanță de specialitate în domeniu. Informații suplimentare se pot obține pe pagina de internet, la adresa eetim.ro, la adresa de mail eet@eetim.ro sau direct, la sediul societății, pe Bulevardul Industriei nr. 4, Timișoara, telefon 0256-291 661.
(646045)
Citiți principiile noastre de moderare aici!