ANRE a aprobat reglementarile legale privind tariful reglementat. În ce măsură vă influențează aceste reglementări?
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 24 din 30 martie 2017
privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative, a fost publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 224/31.03.2017 și ar trebui ca până la sfârșitul lunii septembrie ANRE și MISTERUL FINANTELOR PUBLICE să emită actele normative stipulate în ordonanță …mai așteptăm puțin…:
Articolul V
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezenței ordonanţe de urgenţă, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) actualizează cadrul de reglementare, ca urmare a modificărilor şi completărilor prevăzute la art. I.
Articolul XIV
Ministerul Finanţelor Publice elaborează şi supune spre aprobare Guvernului cadrul legal necesar pentru a asigura comercializarea energiei electrice produse şi livrate în reţeaua electrică de centralele electrice aparţinând persoanelor fizice prevăzute la art. 14 alin. (6) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 150 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Această ordonanță face ca și micii producători de energie (sisteme fotovoltaice cu puteri între 2 kW si 30 kW, de exemplu) instalate pe acoperișul casei, să poată valorifica întreaga energie produsă, nu doar cea produsă și consumată direct în timpul perioadei însorite din zi. În acest moment mi se pare neechitabil ca micii producători să plătească certificate verzi fără a avea posibilitatea să-și valorifice eficient energia produsă de propriul sistem fotovoltaic.
Care sunt avantajele directe pentru consumator, fie el casnic, deci mai puțin avizat, și cel noncasnic pe care le aduce această reglementare, mai ales dacă optează pentru sistemul fotovoltaic prin care se asigură alimentarea cu energie electrică a unei locații prin conversia radiației solare în energie electrică?
Prin instalarea unui sistem fotovoltaic, dimensionat corespunzător consumului propriu, factura la energie poate să scadă până la zero. Surplusul de energie exportat în rețea în timpul zilei va fi contorizat separat și sperăm, se va face, cel puțin, compensarea cu energia consumată.
Dacă se optează pentru un sistem fotovoltaic hibrid (conectat la rețea și cu stocarea unei părți din energie în baterii) se asigură continuitatea alimentării cu energie electrică a unor consumatori și în cazul în care tensiunea rețelei se întrerupe.
Compania timişoreană EETim vă pune la dispoziție cele mai bune soluţii în domeniul sistemelor de panouri fotovoltaice, plus consultanţă de specialitate în domeniu. Informaţii suplimentare se pot obţine pe pagina de internet, la adresa eetim.ro, la adresa de mail eet@eetim.ro, sau la sediul societăţii, pe Bulevardul Industriei nr. 4, Timișoara, telefon 0256-291.661.
(646045)
Citiți principiile noastre de moderare aici!