După ce reprezentanții Episcopiei s-au declarat deranjați de evenimentul sportiv care le-a perturbat și blocat manifestările dinaintea Paștelui Catolic, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat că situația este regretabilă, dar „ar fi trebuit și Episcopia să ceară aprobare de la Comisia de Ordine Publică și am fi știut de procesiune și am fi avut grijă să nu se desfășoare evenimentul sportiv acolo. Nu e existat informația, nimeni nu și-a pus problema și s-a ajuns acolo. Asta e, nu mai putem corecta nimic, trebuie să avem grijă ca pe viitor să nu se mai întâmple așa ceva. O să avem grijă pe viitor”, a spus Nicolae Robu.
Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice transmit că Primăria Timișoara a fost informată în scris cu privire la întregul program al sărbătorilor pascale.
„Primăria Municipiului Timișoara a fost informată în scris cu privire la întregul program al Sărbătorilor Pascale din calendarul romano-catolic, dar și cu privire la toate celebrările mai importante, de la duminici obișnuite, până la zilele mai însemnate ce vor urma până la 31 decembrie 2018. Sperăm că măcar de acum înainte astfel de evenimente nefericite, precum cel din duminica Floriilor, să nu mai aibă loc”, transmit reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice pe Facebook.
Sorin Predescu, directorul Direcției Județene de Cultură Timiș, a transmis că, potrivit legii, autoritatea religioasă trebuie să-și dea acordul pentru desfășurarea altor manifestări în zonă, nu să ceară… acordul.
„Puțină legislație pentru cei din Primăria Timișoara. Pentru că li se pare firesc să amplaseze toalete ecologice pe fațada Domului Catolic și să facă semi-maratoane amplificate la boxe în Piața Unirii (Domplatz). Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice: Art. 9. (5) În zonele de protecție a monumentelor istorice în care sunt lăcașuri de cult este interzisă desfășurarea în aer liber, în perioada în care în cadrul acestora se desfășoară serviciu religios, a unor manifestări care, prin poluarea sonoră sau vizuală pe care o produc, pot impieta asupra desfășurării serviciului religios. (6) Prin excepție, se pot organiza manifestări de genul celor prevăzute la alin. (5), cu acordul autorității religioase care administrează lăcașul, în condiții care să nu impieteze asupra desfășurării serviciului religios”, a scris Sorin Predescu pe Facebook.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2011417″]
[related-post post_id=”2010714″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!