La ședința de consiliu local de marți, care nu a fost anunțată așa cum prevede legea, cu câteva zile înainte de convocare, aleșii au avut un proiect „privind validarea listei terenurilor disponibile și libere de sarcini din inventarul Municipiului Timișoara, care pot fi atribuite în folosință gratuită potrivit Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală”.
Practic, consilierii au alocat CF-urile noi, numerele cadastrale și suprafața fiecărei parcele în parte. Surpriza este că suprafețele nu sunt egale, unele terenuri sunt de 276 metri pătrați, altele de 252. Sunt 44 de parcele cu 252 mp și 84 de parcele cu 276 mp. Proiectul care a ajuns marți pe mesele aleșilor locali a primit aviz de la consilierul juridic Alin Stoica, din primărie, și a fost votat aproape în unanimitate. A fost o singură abținere.
„Comisia pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru constituirea unei locuințe proprietate personală dorește să atribuie aceste parcele solicitanților care au depus cereri conform regulamentului stabilit prin HCLMT nr. 193/15.11.2016.
Scopul acestei acțiuni este de a sprijini tinerii din Timișoara la edificarea unor locuințe decente cu costuri reduse, având în vedere gratuitatea terenului pe durata existenței construcției. Parcelele înscrise în cărțile funciare sunt în proprietatea Municipiului Timișoara, se află pe str. Ovidiu Balea și au suprafața cuprinsă între 276 și 252 mp”, se arată în proiectul de hotărâre.
Vă reamintim, 128 de tineri din Timișoara stau cu câte 10.000 de euro blocați în conturi, pentru că reprezentanții municipalității nu au fost în stare să ducă la bun sfârșit o procedură. Pentru unii este vorba de agoniseala de-o viață, iar până când se va rezolva problema e posibil să nu se mai încadreze în condițiile cerute de lege.
În iarna lui 2016 au fost stabilite criterii suplimentare care trebuiau îndeplinite de cei ce-și doreau să beneficieze de un teren pentru casă, oferit gratuit de Primăria Timișoara, în baza Legii 15/2003. Printre altele, ei trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani sau să depună o garanție de aproape 10.000 de euro.
Loturile urmau să fie atribuite în funcție de punctajul obținut de solicitant, în baza criteriilor suplimentare stabilite de aleși. Concursul de dosare a început în prima parte a lui 2017, iar în primăvară a fost făcută publică o primă listă a câștigătorilor. 209 de tineri s-au înscris în competiție, însă primăria a pus la dispoziție doar 128 de parcele.
Printre norocoșii câștigători stabiliți de Comisia de evaluare formată în iarna lui 2016 se regăseau apropiați de-ai primarului Nicolae Robu, unii angajați în primărie: Sanda Greblă, tânăra care are grijă de agenda primarului Timișoarei, Cătălin Iapă, tânăr consilier personal al primarului Robu sau Grigore Grigoroiu, tânăr consilier local PNL (n.r. acesta s-a retras între timp de pe lista).
Printre cei 128 s-a mai numărat și fiul unui consilier local independent, dar și alte rude ale unor angajați din primărie. De menționat este și faptul că ar fi vrut un teren pentru casă gratuit de la primărie și city managerul Robert Kristof, însă acesta nu a obținut punctajul necesar.
A urmat apoi toată debandada cu ANI, pentru că primarul Nicolae Robu a vrut să fie sigur că nu există situații de incompatibilitate. A aflat răspunsul, a fost mulțumit de răspuns, dar a apărut o altă problemă. Două persoane care au depus dosare au dat primăria în judecată, pentru că ele considerau că meritau să primească un teren. Una dintre ele a contestat lista și a solicitat anularea actului administrativ. Ea a dat în judecată Consiliul Local Timișoara, precum și membrii Comisiei de evaluare: Farkas Imre, Ștefan Brihac, Alin Moga, Caius Șuli și Călin Pârva. Primul termen în acest dosar este stabilit pe 15 februarie.
Cealaltă persoană nemulțumită cere și ea anularea actului administrativ, dar a dat în judecată UAT Timișoara, reprezentată prin primar, pe primarul Nicolae Robu, și Comisia pentru punerea în aplicare a legii 15/2003. Primul termen este 21 februarie.
De menționat mai este și faptul că în proiectul de hotărâre amintit nu scrie clar cum sunt împărțite parcelele: dacă numerotarea terenurilor corespunde cu ordinea de pe lista nominală publicată de primărie. Dacă este să corespundă, Sanda Greblă, Cătălin Iapă, Adorian Aurelian (n.r. fiul șefei Serviciului de Resurse Umane, Rodica Aurelian) și Constantin Bordeașu (n.r. fiul consilierului local Ilare Bordeașu) vor beneficia de parcele mari, singura care ar urma să primească parcelă mică fiind Andreea Stănilă, fost arhitect-șef al orașului.
Chiar dacă validează lista terenurilor, nu este sigur că cei care și-au regăsit numele pe lista nominală anunțată de primărie anul trecut chiar beneficiază de terenuri. Totul depinde de ce decide instanța. „Este o situație cumplită. Unii sunt nemulțumiți de rezultat. S-a procedat ultracorect, s-au analizat contestațiile, s-au adresat instanței. Noi suntem acum blocați. (…) Dacă vor avea câștig de cauză, s-ar anula totul”, a declarat, recent, primarul Timișoarei.
UPDATE. Primarul Robu vrea să-i cheme pe tineri să-și aleagă parcelele
Primarul Nicolae Robu a decis ca tinerii norocoși să fie chemați la primărie pentru a-și alege parcelele. Cum mai exact? Ar urma să le arate o planșă cu amplasarea lor.
„Se vor împărți în baza clasamentului, noi le dăm în ordinea clasamentului. Primul alege. Vom chema primul de pe listă să aleagă parcela. Apoi pe al doilea. Sunt 128 de oameni. Îi chemăm aici la primărie să își aleagă după suprafață, după poziție. Dacă nu vor să aleagă, le repartizăm din oficiu”, a explicat edilul-șef.
În orice caz, nu se știe exact când s-ar putea întâmpla asta. Până la o decizie a instanței nu se mai face niciun pas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!