Peste 200 de garaje au fost demolate în 2018 la Timișoara. Mai exact, 222 de astfel de construcții au fost dărâmate de primărie, iar în locul unora au fost amenajate locuri de parcare. Reprezentanții primăriei spun că operațiunea nu este ușoară, iar pentru demolarea unor garaje din Soarelui au așteptat chiar mai bine de trei ani, pentru că proprietarii au dat municipalitatea în judecată. Fără succes însă.
„Cu certitudine, în 2018, de când s-a dat sentința prin care se pot demola garaje, noi am demolat 222. Mai avem 20 de garaje în litigiu, suntem în proces cu proprietarii, nu am putut să ne atingem de ele. Practic, de la jumătatea anului, de când s-a primit sentința, am demolat 222. În zona Versului-Pepinierei am demolat 53, mai avem 16 în litigiu, pe Aleea Sănătății am demolat 55, pe Martir Nagy Eugen am dărâmat 7, pe Aștrilor 12, pe Intrarea Zoltan Kodaly, zona Dorobanți, deci alta decât Soarelui, am dărâmat 25 dintr-un total de 28, mai sunt două în litigiu. Unul este încă în picioare pentru că este o mașină și nu o pot scoate cu forța. Pe Sirius am demolat 40, am început și în zona străzii Transilvania, Dâmbovița, adică în spatele cimitirului din Șagului, pe Vlăsiei cu Clăbucet, acolo am 26 de garaje, am dărâmat 17 la finalul anului trecut”, a explicat, pentru tion.ro, Florin Răvășilă, director interimar al Direcției Clădiri Terenuri I Est, responsabil cu demolarea garajelor pe tot teritoriul orașului.
Aștepta buldozerele dezbrăcat în garaj
Reprezentanții primăriei spun că au avut de furcă și cu câțiva proprietari nemulțumiți că vor rămâne fără spațiile de depozitare. Spunem spații de depozitare pentru că numai mașini nu sunt ținute în garaje. Un timișorean a amenințat că-și dă foc și doar intervenția polițiștilor l-a putut opri, altul a fost găsit dezbrăcat în garaj. Sunt cazuri izolate, unele persoane având chiar și probleme psihice, susțin oficialii PMT.
„Sunt depozite de tot felul, de la haine vechi, la tot felul de lucruri urât mirositoare, inclusiv putregaiuri. Sunt unele garaje care nu au mai fost deschise zeci de ani, cred că 95% din garajele din Timișoara sunt nefolosite. O persoană a vrut să se autoincendieze. În primă fază i-a amenințat pe muncitori, ulterior a zis că își dă lui foc. Aici ne-a ajutat Poliția Locală, când stă cineva cu un flacon de benzină plin și cu bricheta în mână nu ne putem juca. A stat în garaj, în condițiile în care utilajul de demolat era la garajul de lângă. A venit poliția, a intervenit super-profesionist. M-a impresionat plăcut modul de abordare, au vorbit foarte calm polițiștii, erau doi agenți de vreo 2 metri care au vorbit foarte calm, diplomatic, cu mult tact. A durat vreo 20 de minute această negociere. Am mai găsit un om dezbrăcat în garaj, am fost chiar cu una dintre colegele mele”, ne-a dezvăluit Răvășilă.
Primăria a câștigat toate procesele
Atunci când au fost ridicate garajele din Timișoara, oamenii au primit documente care menționau că, dacă primăria va avea nevoie de teren, atunci proprietarii vor rămâne fără construcții. Unii n-au vrut să accepte acest lucru, iar alții au avut clauză pentru despăgubiri în contracte. 15 proprietari au primit câte 2.000 de euro de garaj. De anul trecut însă, Primăria Timișoara are liber de la instanță să demoleze garajele dintre blocuri. După o perioadă de trei ani în care municipalitatea s-a judecat cu unii proprietari. Toate procesele au fost câștigate de primărie, ne-au dezvăluit oficialii PMT.
„Sentința dată pentru zona Pepinierei-Versului ne-a ajutat foarte mult. Conform Legii 50, art. 33, fiind vorba despre o construcție neautorizată, chiar dacă garajele au fost autorizate la un moment dat și au avut contracte, dar care nu mai există de mulți ani, noi le considerăm ilegale și le putem demola fără să mergem în instanță. Sunt însă cazuri când ne dau proprietarii pe noi în judecată, dar niciunul nu a câștigat. Doar că ne încetinesc. De exemplu, pe Pepinierei cu Versului avem un proiect frumos de parcare care stagnează. Mai sunt în jur de 16 garaje de demolat acolo”, ne-a declarat Răvășilă.
Potrivit directorului din primărie, tot mai puțini oameni merg în instanță pentru garaje. El le spune „cârcotași care se opun dezvoltării orașului, oameni refractari la nou, care trăiesc undeva în trecut și le e foarte bine să știe că ei își pun acolo murăturile sau au atelierul lor sau se întâlnesc să bea cu vecinii, la făcut mici sau grătare”.
Garaje părăsite
Cel puțin 2.000 de garaje din Timișoara sunt părăsite. Proprietarii lor fie sunt plecați din țară, fie sunt mutați în alte orașe sau sate din România. Iar la bugetul local n-au achitat nimic. Ce poate face primăria? Legea spune că le poate demola după ce acționează proprietarii în instanță, dar decizia instanței de anul trecut ajută și în aceste cazuri.
„Chiar am ajuns să facem pe detectivii, consumăm o grămadă de timp și de energie încercând să dăm de urma unor proprietari de garaje pe care nu-i mai interesează. E evident pentru ei că garajele lăsate în Timișoara nu mai constituie interes. Ei nu plătesc nici măcar acea taxă minimă de închiriere a terenului pe care există construcția. Conform legislației, noi nu putem intra să demolăm, ci trebuie să acționăm în judecată. Sunt mii de cazuri, pot garanta că cel puțin 2.000 sunt așa. Dar sentința de anul trecut ne-a ajutat foarte mult”, ne-a mai explicat Răvășilă.
Potrivit directorului din primărie, foarte mulți timișoreni laudă municipalitatea pentru operațiunea de demolare. Anul acesta continuă demolările în Soarelui, dar și în alte cartiere din oraș.
„Pe Sirius mai avem dintr-un capăt în altul 280 de garaje, din estimările noastre. Toate cartierele sunt pline de garaje, cred că în Soarelui au fost cele mai multe, urmează Girocului, Șagului, Lipovei, zona Circumvalațiunii este îmbâcsită. Mi-ar fi greu să spun că doar o zonă anume este plină. Suntem la început de drum cu demolările… ne vom mișca mai repede, pentru că acum există o procedură clară pe care o punem în operă. Ne ajută foarte mult faptul că lucrăm cu Colterm, cu ei avem contract pe reparații și întreținere clădiri, ei sunt foarte operativi. Stau până târziu la demolat, îi ajută pe oameni inclusiv să-și scoată lucrurile din garaje, am numai cuvinte de laudă la adresa lor”, ne-a mai spus Florin Răvășilă.
Vor mai trece câțiva ani până ce municipalitatea va reuși să demoleze toate garajele din oraș și să le transforme în parcări. Se acționează pe zone prioritare: mai întâi sunt demolate construcțiile din aglomerări urbane foarte mari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!