Compania americană iRobot a fost cea care a introdus primul robot cu funcție de aspirator inteligent: celebrul Rooomba, în 2002. Numele companiei vine de la cartea lui Isaac Asimov, „I, Robot”. În primii doi ani, compania nord-americană a vândut deja 1 milion de unități. Înaintea americanilor, a mai existat un proiect eșuat al suedezilor de la Electrolux, aspiratorul robot Trilobite, lansat în 1996. Lumea nu era încă pregătită pentru invazia roboților…
Astăzi, există zeci de producători de aspiratoare robot. Chiar și producătorii clasici de aspiratoare au intrat în hora roboților circulari care aspiră casa fără a avea nevoie de asistență umană. Samsung, Rowenta sau Dyson sunt doar câteva exemple de astfel de companii. Lor li s-au alăturat chiar și producători de tehnologie care nu aveau nimic de-a face cu aspiratoarele până mai ieri. Xiaomi e aici cel mai bun exemplu.
Azi, roboții aspirator sunt foarte avansați. În plus, dacă există alte dispozitive automate în casă, acestea pot „conlucra” prin rețeaua wireless pentru a mătura, aspira și a spăla podelele în toată casa. Tehnologia a avansat în așa măsură, încât nici prețul nu mai este unul prohibitiv. Roomba e celebru, dar e scump, nu e la îndemâna oricui. Dyson, recent intrat în competiția roboților aspirator, a fost mereu un brand scump de aspiratoare. Xiaomi, însă, împreună cu alte companii chinezești, au adus roboții aspirator la prețuri accesibile oricui. Tot ce ai nevoie pentru a le pune la treabă e un smartphone și o aplicație instalată.
Multă lume renunță la aspiratoarele clasice și înclină tot mai mult spre cumpărarea de roboți aspirator. Nici nu e de mirare, dacă ne uităm la lista avantajelor:
– autonomie: unul dintre cele mai mari avantaje este că robotul aspirator se încarcă singur. Dacă rămâne fără baterie, se duce singuru la „bază” și se încarcă automat, pentru ca ulterior să continue curățenia. Astfel, niciodată nu se oprește din treabă din cauza lipsei bateriei, reluând curățenia din locul în care a lăsat-o înainte de a pleca să-și încarce bateria.
– programare: majoritatea modelelor de robot aspirator permit programarea pentru a începe procesul de curățenie la ora aleasă de noi. Mai mult, pot fi configurate să reia curățenia la un interval determinat. Altele pot fi programate direct din aplicația de mobil, astfel că nici nu trebuie să fii acasă pentru a trimite aspiratorul la treabă.
– curățenie profundă: grație senzorilor săi, aspiratorul robot poate detecta spațiile cele mai murdare din casa. Urcă și coboară pe și de pe covoare fără probleme și nu părăsesc perimetrul până nu a efectuat cea mai profundă curățenie.
– dimensiunea perfectă: acești roboți aspirator sunt relativi mici, forma rotundă și joasă îi ajută să treacă pe sub mobile, canapele și paturi, fără nevoia de a muta totul de la locul său, și să poată ajunge în cele mai ascunse și dificile locuri din casă.
(268196)
Citiți principiile noastre de moderare aici!