„Suntem și într-o situație în care ambulanțele abia mai reușesc să facă față. Acesta este motivul pentru care încercăm să găsim mașini de la societățile din subordinea primăriei, să le punem la dispoziție Serviciului de Ambulanță pentru recoltarea de probe la domiciliu, ca să nu trebuiască să folosească ambulanțe pentru asta. Pregătim deja microbuze din partea STPT, pe care le vom putea folosi la un moment dat, dacă într-adevăr ajungem într-o situație în care ambulanțele nu mai pot face față să aducă pacienții la triaj, la Spitalul «Victor Babeș», pentru recoltarea probelor, acolo unde am pus containere de triaj. Dacă se întâmplă această situație, atunci avem deja pregătite microbuze de la STPT pentru a duce pacienții acolo”, a anunțat, marți, primarul Timișoarei.
Potrivit reprezentanților STPT, cinci minibuze au fost pregătite pentru Serviciul de Ambulanță Timiș. Cabinele au fost închise pentru ca șoferii să nu se infecteze cu Covid-19 și aceștia vor purta echipament de protecție.
Au crezut că merg pentru call-center, nu pentru recoltări
Numai că nu prea este nevoie deocamdată de minibuze sau microbuze la SAJ. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță au cerut cinci mașini cu tot cu asistenți medicali.
„Ne-au întrebat cu ce pot să ne ajute. Noi am spus că microbuzele, cel puțin în etapa actuală, nu sunt de ajutor, noi facem față și am mai avea și ISU care ar putea să ne ajute în sensul acesta. Dar la recoltări dacă ne-ar putea ajuta cu șofer și cu asistent medical, aia ne-ar fi de ajutor. Ei au prins din zbor și au spus că ne ajută, am făcut o hârtie oficială unde am specificat că microbuzele nu sunt utile în această perioadă, deocamdată, dar am solicitat cinci mașini cu cinci șoferi și cinci asistenți medicali”, ne-a declarat Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș.
Primăria a trimis în cele din urmă cinci asistenți, de la Medicină Școlară, dar aceștia s-au întors de unde au plecat. Au crezut că merg pentru call-center. Nu s-a comunicat cum trebuie, deși pe hârtia oficială trimisă de SAJ scria că e nevoie de ajutor la… recoltare.
„Au fost trimiși niște asistenți la noi, dar cred că iar a fost o eroare de comunicare, pentru că ei au crezut că vin pentru un call-center la noi. Au fost retrași și urmează să primim alții, cu mașini cu tot, pentru că dacă nu vin cu șoferi cu tot nu este de ajutor. Ar fi bine să fie separat, pentru că ei merg să facă recoltări în județ”, ne-a mai spus Leonida.
Nu se știe clar ce fel de mașini va da primăria, dar este foarte probabil să trimită către SAJ autoturisme de la societățile din subordine, nu minibuze, cu tot cu asistenții medicali care vor fi instruiți de specialiștii de la Ambulanță pentru recoltarea de probe.
300 de recoltări pe zi, cu greu
Angajații SAJ fac cu greu față solicitărilor pentru recoltare. Unele mașini merg de două ori pe zi în județ. Sunt în jur de 300 de recoltări pe zi, la care se adaugă și solicitările zilnice de la SAJ. Miercuri, de exemplu, ambulanțierii au plecat pe teren cu 14 mașini, dar nu sunt suficiente. Trei dintre ele vor pleca și în tura de după-amiază.
„Astăzi (miercuri – n.r.) am plecat cu 14 mașini, dar nu sunt suficiente. Trei vor pleca și după-amiază. Oricum noi mergem cu mașinile noastre și cu asistenții noștri, dar cele cinci, dacă le-am primi, ne-ar fi de mare ajutor, n-am mai face tură de după-amiază, dar după-amiaza nu le mai primesc laboratoarele. Apoi nu mai avem capacitatea, noi ne-am oprit la 300 de recoltări, am depășit și 300 altădată, dar când depășim deja spitalele, laboratoarele nu le mai primesc, ba că ajungem târziu, ba că nu mai au forța să le facă pe celelalte. Partea proastă este că sunt în tot județul, noi dăm cam 20 de recoltări la o mașină și merge pe trasee diferite în tot județul. Oamenii sunt îmbrăcați în echipament timp de șase ore”, ne-a explicat șeful SAJ Timiș.
Serviciul de Ambulanță scoate cam 36 de ambulanțe zilnic pe trasee. Pe lângă cele 300 de recoltări, SAJ mai are în jur de 300 de intervenții zilnice la persoanele care au nevoie de ajutor medical, din care 100 sunt la timișenii confirmați cu coronavirus.
„În jur de 36 de mașini sunt pe tură în zi, numai câteva folosim din trafic, că nu putem să diminuăm capacitatea de intervenție la urgențe. Noi mai avem vreo 300 de intervenții pe zi, din care 100 chiar la pozitivi, internări, transferuri, evaluări. Ne ajută și SMURD, dar SMURD, pe lângă astea, mai face probabil vreo 80 pe zi. SMURD vine cu alte cifre pe lângă acestea”, a mai precizat Iancu Leonida.
La SAJ Timiș este și deficit de personal. De la începutul pandemiei, acolo au fost confirmați 32 de angajați cu SARS-CoV2, din care trei medici, 12 asistenți și 17 ambulanțieri. În prezent, sunt bolnavi de Covid-19 trei medici, trei asistenți și trei ambulanțieri, spune directorul. Alți cinci sau șase angajați sunt în izolare. Pentru a face față, conducerea serviciului a suspendat concediile de odihnă și plătește ore suplimentare.
Trimite articolul
Xdeci 300 recoltari /zi cu greu , unde sunt acele zeci de mii de recoltari zilnice din care sa rezulte pozitivii covid19?????
-
Esti rauvoitor si denaturezi faptele ca sa-ti serveasca ideile cretine. Teste se fac la toate spitalele si la particulari. La multinationale vin firme private si fac teste contra cost. 300 de teste se fac la ambulanta doar. Acum odata scolile inchise, sper ca nu mai primesc salariu asistentii/medicii de la cabinetele scolare, care nici inainte nu prea faceau nimic. Nu inteleg, cum au facut cale intoarsa? Dati-i afara.
-
Sunt liceeni nu ii poti obliga, de la scoala sanitară. Veneau ca voluntari
-
-
300 sunt de la contacti direct si de la persoane cu simptome.
restul analizelor sun cele la cerere(aprox 90% din total) -
bravo ghita, i-ai prins!!! poate ca mai erau 30 000 daca se faceau si teste prin spitale/laboratoare de prin oras dar asa… curat murdar ce sa mai… ghita primar 2024 !!
-
:)))
M- ai amuzat!
-
Asta e cand ai primar Neamtz ….pai de unde vreti comunicare?
pfoai si asta e numai inceputul
vai si amar din pacate
-
facebuuk de Oltenia @ esti tu un incuiat la minte! Nu are treaba primarul cu cerintele SAJ, nu finanteaza si nu are in subordine statia de ambulanta. Este sarcina celor din ministerul Sanatatii sa asigure logistica si oamenii, băi ”desteptule” Probabil tu mai ii duci dorul pletosului vopsit a carui principala preocupare era cartierul Soarelui, palmierii si fantanile muzicale :)))
retard mintal 100%. pe bani publici.
-
Vorba unui clasic contemporan: “ghinion”!
-
Te poti oferi voluntar. 100% pe banii tai
O decizie imbecilă și fără niciun rezultat a primarului Fritz. Un amatorism administrativ care sa va accentua în alte decizii stupide al prmarului. Pe facebook e usor sa conduci Primăria, realitatea e cu totul alta.
-
Petrica lasa ca daca era robu, acum facea fantani si sensuri giratorii nu avea el treaba cu covidul. Omul se pregateste petnru situatii ma igrave si vrea sa ajute. Robu probabil ca se lauda ca a mai facut o parcare in panta unde pot fi ingrijiti bolnavii. Eu zic ca Dl Fritz se va dscurca mai bine in situatia de criza in care suntem decat Robu.
-
Robu mai făcea vreo 3 tunele in Soarelui
-
Egon…eu zic ca e naspa cu Fritz vine dintr-o zona a Germaniei cu renume in domeniul prostiei ..deci el nu trebuie sa forteze mult sa faca kkturi le iasa natural …sunt ca aia de prin Alba ei le stiu pe toate si ei stiu sa faca totul bine desi fac numai kkturi ..ba fi funny sa-i urmarim prostiile astuia ..dar imi creste inima ca noi nu suntem atat de hidioti precum cei din Baden wurtemberg sau mai exact Konstanz..multa umiditate de la Bodensee
-
Ohh da tu marele analist tibi care le cunosti pe toate. Poate memoria ta este prea scurta sa-ti aduci aminte de unul vopsit pe nume Robu care timp de doua mandate, adica 8 ani de zile a taiat frunza la caini si a plantat palmieri, panselute si muscate in geamurile primariei. Si daca tot te rupi in figuri retine numele corect al landului cu pricina: Baden-Württemberg. Ca uiti un t nu e mare scofala dar retine ca orice nume propriu se scrie si cu majusculă! Adica prin Banat ar fi judetul Caras-Severin cu majuscule 🙂
-
-
-
petrisor esti in gandire la fel de obtuz precum tizul tau uica Lae Robu care timp de 8 (OPT!!) ani nu a facut absolut nimic din ce era prioritar pentru Timisoara. Adica pentru tine prostovane aceste proiecte ar fi fost: pasajul Solventul si pod peste Bega pentru legatura cu Dambovita/Sagului, linii de tramvai reabilitate nu desfiintate (T3 si T5), transport electric esuat (datorita tampitilor care au conceput proiectele de finantare pentru tramvaie si autobuze), inelul 3 si 4 alternativa la centura incompleta. Să mai enumeram din ctitoria Robu? Palmieri, fantani muzicale (machete), parcări etajate (desene virtuale), metrou (vise SF), autostrăzi pentru biciclete (abureli marca Robu), stadion, sala polivalentă, spital municipal toate doar gargara de doi bani a unui nebun!
-
Abia astept sa dea afara toti nepotii inutili sincer. simt ca stii tu despre ce vorbesc aici.
Lider fara echipa nu poate face nimic si invers, daca e prost capitanu scufunda orice vas.
@ghita
Este vorba doar de testele făcute la SAJ Timiș. Cititi cu atenție!
Tipic romanesc… Chiar si sub oranduire germana.
-
Eu cred ca multi dintre noi nici sa invatam sa ne stergem la fund nu reusim intr-o saptamana. Apoi, cred ca depinde si de noi ce fel de oameni alegem sa fim zilnic si cum ajutam sa avem un oras mai sigur si bun…
“Vrem spitale nu catedrale”,va auzit Dumnezeu rugăciunile ,din pacate
-
Sa o bagi pe mata in ele
Ai spitale si sunt goale cap de creta.-
Dar nu mai bine te bagam pe tine, cap de sfecla, si pe toti covidiotii ca tine si va taiem accesul la internet sa nu mai postati aberatii? Am auzit ca pe la Jebel inca mai au locuri.
-
De ce nu se donează pentru spitale???
Vreți sa se facă dar nu contribuiți
Bine ca dati pentru biserici și pe urma vreți spitale -
te invit la judetean la sectia covid si te poti duce sa ajuti cu recoltarea de probe . pune curu unde-i gura bosulica.
-
Eu nu inteleg un lucru: ieri, intr-un interviu, dr Musta spunea ceva de genu “daca nu sunt ambulante disponibile, cei cu simptome usoare sau asimptomaticii vor fi adusi la spital cu aceste busuri”.
WTF??????? De ce ai merge la spital daca ai simptome usoare sau deloc? Si eu am avut, si sotia, si am stat acasa 14 zile, si atata tot? Ce om normal la cap merge la spital fara simptome, sa iei de acolo toate nenorocirile?????
hahaha
Ar trebui luati cei fara masca la munca in folosul comunitatii sa stranga probele.
“CE NAIBA E DOAR O RACEALA” Hai cu valoarea la aratat.
e bataie de joc pt personalul medical !cine enebun sa se lase batjocorit si altii sa ia banii?cu tot cu costumele lor e plin de ambulantieri si asistenti infectati!romania e o tara de nebuni!
-
Ma intreb ce activitate au asistentii medicali in perioada de scola online. Si apoi, asistentii medicali cu Autorizare de Libera Practica obligatorie nu stiu sa recolteze ci doar pot activa la callcenter? Cum au fost angajati si cum mai pot ramane angajati pe post in aceste conditii?
Intrucat scoala se desfasoara online, ma intreb ce actvitate desfasoara in acest timp asistentii medicali de la Medicina Scolara.
Sa inteleg ca asitentii medicali trimisi de primaria Timisoara au Autorizatie de Libera Practica pentru call center si nu pentru recoltari? Le-as retrage instant dreptul de profesie daca este adevarat ca nu pot face recoltari!