La ceremonial a fost prezent prefectul de Timiş Eugen Dogariu, din partea autorităţilor, şi… cam atât. În rest, reprezentanţi ai armatei, ai poliţiei, ai pompierilor, ai SRI, veterani, elevi, cu toții au fost prezenți pentru a marca acest moment din istoria Timişoarei, pentru a le aduce un omagiu celor care au luptat.
Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara au trimis coroane de flori, dar nu au trimis niciun reprezentant în faţa mormintelor eroilor căzuţi.
Brigada 18 Infanterie “Banat”, împreună cu Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere “Colonel Ion Enescu”, filiala Timiş, şi Asociaţia Veteranilor de Război “Eftimie Murgu”, filiala Timiş, au organizat, miercuri şi joi, o serie de manifestări, printre care şi această aducere aminte a eroilor căzuţi în luptă. Miercuri a avut loc, la Monumentul Eroilor din comuna Giroc, un ceremonial militar pentru comemorarea a 70 de ani de la trecerea în nefiinţă a prizonierilor de război ucişi de către armata hitleristă, iar la Cercul Militar din Timişoara un simpozion cu tema “Personalitatea Eroului colonel Ion Enescu, a Eroului locotenent Ovidiu Balea, evocarea momentelor luptelor pentru apărarea Timişoarei din anul 1944”.
Joi dimineaţă militarii au stat drepţi în faţa eroilor căzuţi, s-a cântat imnul, preoţii au făcut o slujbă de pomenire şi s-au depus coroane, urmate de o defilare.
“Comemorarea eroilor comunităţii şi ai Timişoarei este importantă atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile viitoare. L-am comemorat pe colonelul Ion Enescu, care şi-a dat viaţa în apărarea Timişoarei, în 1944, când aproape 5.000 de oameni au murit pentru ca Timişoara să fie liberă Este un început bun. Important este ca în timp să reuşim să dăm amploarea pe care o merită astfel de acţiuni. Faptul că au fost astăzi prezenţi şi elevi este important, şi faptul că există un început este important, chiar dacă nu a fost de amploarea pe care ne-o dorim cu toţii”, a spus prefectul de Timiş Eugen Dogariu.
În 16 septembrie 1944, tancurile germane intrau în Chișoda, Giroc, Ronaț, Mehala, Freidorf, Fratelia. Un cerc de foc se strângea în jurul Timișoarei. O parte din populație s-a refugiat spre Lugoj. Apărătorii români au rezistat și au respins asalturile inamice cu sacrificiul a 352 de ostași și ofițeri. Timișoara nu a putut fi cucerită. Luptele au continuat și în zilele următoare, dar bătălia pentru Timișoara a fost câștigată definitiv de Armata Română.
Citiți principiile noastre de moderare aici!