„La 16 decembrie, după calendare… a izbucnit Revoluția prin care românii au câștigat cel mai de preț lucru pentru o nație: LIBERTATEA. Au trecut 34 de ani de când Eroii Revoluției au început să verse sânge pentru libertatea noastră. Au trecut 34 de ani de când Timișoara s-a răzvrătit împotriva sistemului dictatorial. Pentru jertfa lor, pentru modul în care au stat cu piepturile goale în fața gloanțelor, strigăm cu toții: LIBERTATE!
Și ne alăturăm astăzi, de la ora 18, Marșului Eroilor, organizat de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria. Cinstim, la fel ca în fiecare an, memoria părinților, fraților și prietenilor căzuți la Revoluție. Cinstim ideea de libertate și de sacrificiu pentru ideal. Refuzăm să uităm și ne încăpățânăm să ținem flacăra MEMORIEI aprinsă”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Traseul celor de la Druckeria include opriri la locuri încărcate de semnificație, precum Catedrala Mitropolitană, Opera Română, Memorialul Revoluției sau Cimitirul Eroilor.
Seara va încheia alături de trupa timișoreană Imund și de artistul local de hip-hop Dani Tobe, în cadrul unui concert memorabil dedicat Marșului Eroilor și Revoluției, ce va avea loc de la ora 21, la Nemesis Art Club din Bastion.
„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”
Sloganul care a scos în stradă sute de mii de români, sătui de dictatură, s-a născut cu 34 de ani în urmă. Data de 16 decembrie 1989 a însemnat pentru timișoreni trecerea de la o nemulțumire locală – cea a evacuării pastorului László Tőkés – la o adevărată revoltă. Pe 16 decembrie, oamenii au început să se strângă din nou în fața casei pastorului, cerând primarului un document scris de anulare a ordinului de evacuare a acestuia din oraș. În jurul orei 15, s-a format o delegație care să meargă la Primărie, să vadă ordinul scris. În loc să rezolve cererea, autoritățile i-au amenințat pe oameni că, dacă nu vor elibera Piața Mare în două ore, vor fi împrăștiați cu tunuri cu apă. Chiar și László Tőkés i-a sfătuit pe oameni să plece acasă.
Timișorenii au început să scandeze lozinci. Circulația tramvaielor a fost întreruptă de câteva mii de persoane care se strânseseră în centrul orașului. Se striga „Libertate, Dreptate”, se cânta „Deșteaptă-te, române” și s-a jucat Hora Unirii. Acesta a fost, spun martorii, momentul declanșării Revoluției Române.
Coloanele s-au îndreptat spre Comitetul Județean al PCR, bine păzit de trupele Ministerului de Interne. Oficialitățile locale hotărâseră să mobilizeze toate forțele, pentru a-i îndepărta pe manifestanți, și chiar să ceară ajutor la București. Oamenii au fost întâmpinați cu jeturi de apă, cu gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc.
Deși atunci s-au făcut primele arestări, protestatarilor li s-au alăturat studenții și sindicatele. A fost momentul în care protestul a devenit unul social. Oamenii au spart vitrinele magazinelor și au dat foc cărților lui Ceaușescu. Până după miezul nopții au loc adevărate lupte de stradă.
Pe aceeași temă:
PROGRAM. Evenimentele care marchează 34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989
FOTO. Marșul Eroilor va avea loc din nou la Timișoara: „Cine uită e complice”
Trimite articolul
XZiua în care a început distrugerea României și transformarea ei în colonie.
-
adevarat !
-
Atunci erai colonia URSS ,acum ești libersi dacă ai ceva minte ești cu adevărat liber
Cand s-au vazut revolutionarii cu sticla pe masa nu au mai dorit si pe altii la masa bucatelor.Privilegii peste privilegii prinzul cu un alt Zero Emil Constantinescu intovarasiri pe non profit Vama Ciolan Terenuri – praful s-a ales din cauza acestor cirotici papagali cu telefonul
ce revolutie visati? somn usor!
La Timisoara nu s’a murit ca sa se afle in traba comentatorii ceilalti, care nici macar nu erau nascuti pe atunci inca.
-
La Timisoara nu s-a murit ca sa decida un oarecare cine ce si cand are dreptul sa spuna. Metehne comuniste astea cu detinerea adevarului si a dreptului la libera exprimare, ba chiar in numele anticomunismului aceste metehne, ceea ce e si mai trist.