Marius Iovi are 30 de ani a rămas nevăzător în anul 2007. Militarul din cadrul Batalionului 32 Infanterie „Mircea” din Timişoara a fost rănit în urma unei explozii, în septembrie 2007, în timpul unei misiuni de patrulare în Tallil, Irak. Transportorul blindat în care se afla a trecut peste o mină artizanală şi a explodat. A stat şase luni în comă, dar, după ce şi-a revenit, deşi a rămas orb, şi-a dorit să obţină o diplomă de bacalureat.
În urmă cu doi ani s-a înscris la Liceul Teoretic „Iris” din Timişoara, iar de atunci dirigintele lui spune că a reuşit să ajungă primul pe clasă.
„Era un elev foarte respectuos, foarte silitor şi deşi nu vedea deloc, făcea tot posibilul să nu lipsească de la şcoală. Asta deşi de multe ori trebuia să meargă la controale în străinătate. Printre materiile lui preferate erau cele socio-umane”, ne-a spus dirigintele clasei, Dănuţ Petnaise.
Marius Iovi s-a pregătit intens şi cu un orar bine stabilit pentru examenul de bacalaureat. Nu a lipsit niciodată de la meditaţiile pe care le făceau profesorii cu elevii după orele de curs. El a avut aceleaşi subiecte de bacalaureat ca şi ceilalţi elevi din restul liceelor şi a susţinut examenul sub aceeaşi strictă supraveghere a camerelor de luat vederi.
„Elevul nevăzător a avut un profesor de sprijin la examenul de bacalaureat de altă specialitate, care i-a citit subiectele şi apoi scria ce dicta elevul”, ne-a spus Ecaterina Ciocani, secretar-şef al Liceului Teoretic „Iris” din Timişoara.
Singurul avantaj al elevilor cu dizabilităţi la bacalaureat a fost faptul că au avut până la o oră şi jumătate în plus la dispoziţie pentru a soluţiona subiectele faţă de restul liceelor.
Liceul „Iris” este singurul liceu cu promovabilitate de 100% din judeţul Timiş.
Sursa foto: realitatea.net, click.ro
Un veteran de razboi care aproape a orbit în Irak vrea sa lucreze in continuare in armata
Citiți principiile noastre de moderare aici!