Fosta administrație timișoreană se lăuda că a reușit să atragă fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor din Timișoara. În teren, însă, rezultatele sunt aproape zero. Ce s-a întâmplat?
Realizarea proiectelor tehnice și a devizelor au fost făcute pe loturi de blocuri și depuse la ADR. Aprobarea finanțărilor s-a făcut în 2018 și 2019.
Însă municipalitatea nu s-a grăbit să scoată aceste loturi la licitație, unele fiind începute și la mai bine de un an de la semnarea contractelor de finanțare. Timp în care prețurile materialelor și al manoperei au crescut. Iar firmele de construcții nu puteau să se încadreze în suma maximă oferită de primărie pentru fiecare lot.
„În reabilitarea blocurilor din fonduri europene, acolo, într-adevăr este o problemă, pentru majoritatea acestor proiecte au eșuat toate licitațiile. Și, într-adevăr, este o problemă acolo în caietul de sarcini, pentru că nu s-a prezentat nicio firmă la licitații. Chiar dacă aceste licitații s-au repetat de 2-3-4 ori. Și noi acuma încercăm să evităm să facem licitații și să eșuăm. Și să găsim exact motivul de ce au eșuat aceste licitații. Și dacă trebuie să lucrăm cu finanțatorul să schimbăm parte din proiect ca să putem contracta efectiv firme care să execute aceste proiecte. Deci asta e pentru majoritatea proiectelor. Sunt în anumite cazuri în care au reușit aceste licitații, pentru că acolo caietele de sarcini au fost un pic diferite. S-a reușit o contractare și o execuție, dar acum se pare că și acolo e un blocaj”, a explicat și noul primar al Timișoarei, Dominic Fritz.
Din datele oficiale, există doar o singură licitație care a reușit, în luna iulie a acestui an. Este vorba despre reabilitarea unui bloc de pe Intrarea Simu.
Concret, vorbim de 18 loturi, adică câteva zeci de blocuri din Timișoara care ar fi putut fi reabilitate termic din fonduri europene. Din aceste 18 loturi, opt încă nu au fost scoase la licitație. Celelalte zece au fost scoase la licitație chiar și de patru ori, dar ori nu s-a prezentat nicio firmă, ori firmele care au câștigat nu s-au mai prezentat pentru semnarea contractelor.
Deci aproape toate licitațiile pentru acest domeniu au eșuat. O posibilă soluție ar fi ca municipalitatea să crească cota de cofinanțare a acestor proiecte, astfel încât devizele să fie aduse la prețurile de la zi. Vom vedea, însă, ce soluție va găsi noua administrație pentru deblocarea acestor proiecte.
Trimite articolul
XA verificat cineva daca proiectele pentru reabilitarea termica a blocurilor sunt fezabile. Sau doamna Lolita Crisan a agreeat doar ceea ce i-a convenit ei. Asa se intampla cand habarnistii ocupa functii de conducere pe criterii politice in directia de dezvoltare. Robu (PNL) stie de ce.
-
Reabilitarea asta “din bani europeni” = cheltuieli pt locatari, din care unii deja au termoizolata partea in care e spatiul lor de locuit, altii pur si simplu nu au banii aia; plus ca se face totul la costuri impuse, plus – cum a mai zis cineva – polistirenul e depasit, si rezulta niste fatade urate care in scurt timp se fac si mai si. Deci aiureala. Practic doar primaria vrea sa faca planul la absorbit fonduri pe linia asta, plus sa dea de mancare unor firme anume. E ce situatie e, fiecare isi restrange cheltuielile ca nu stie cum o scoate la capat si cand e sa iti poarte altcineva de grija… Esti pe cont propriu. Asa ca incetati sa mai impuneti mascat cheltuieli, sub pretextul ca sunt “pt binele dumneanoastra”. Si activistii care le ridica in slavi pe la fiecare bloc sunt absolut gretzosi
-
Daca dupa cum spui tu primaria vroia “sa dea mancare unor firme anume”, atunci de ce nu s-a prezentat nici o firma la licitatie? Teoria conspiratiei? Bil Geits ce zice? Poate pentru el erau licitatiile…oricum Robu ii de vina, nu?
-
Pai cum zicea in alte articole, reabilitari anterioare s-au lasat cu DNA prin urbea asta. Deci mai trebuie tunate mai bine procedurile de acordare contracte, acte etc pt a fi pe cat posibil infailibile la verificari ulterioare. Chiar nu e limpede ca daca nu se fac cinstit si nu duc nicaieri, controalele doar sporesc gradul in care se prajesc registrele? Ca nu apar firme cinstite peste noapte intr-un mediu conceput pt monopolul coruptilor. Si da, oricine se baga pe functie apoi n-aude n-a vede manariile e de vina ca sa nu mai vorbim de aia care le pastoresc chiar ei! Nu e nicio teoria conspiratiei, nene. Multi din astia de baga mana pana la cot si rudele lor nu rezista sa nu se laude, vorbesc despre ce fac si cand nu ii intreaba nimeni, ca sa se dea mari. Sau poate pur si simplu nu mai au simtul moralei sau ca ce fac ei e gresit! Interesele cetateanului obisnuit sunt pe ultimul loc, de pe gramezile lor de bani de functionari publici in posturi de conducere si averi ilicite poate ca nici nu mai concep ce e aia economisire, eficienta, trainicie sau prioritate importanta… Ei atat stiu, sa faca ori sa se faca a face planul pt ue etc si sa decoreze pe la suprafata cat sa ia ochii lumii. Ambele bifabile la anvelopari si unde nu ar fi nevoie, pe repede inainte si cu presarea oamenilor
-
-
Ionel, Ionelule nu mai…..
-
Pe cine da afara dl primar ptr situatia descrisa?
-
Pe Magda Nicoara Dir Dezvoltare ,care a esuat in toate si cind a fost la urbanism
-
e responsabila cu proiectele cu finantarea europeana… o adevarata catastrofa
-
Pe unde (firme, Urbanism, Dir. Dezvoltare) a fost angajata si a vorbit mult, s-a ales praful (insolvente, blocaje, cheltuieli pt. firmele de casa, nejustificate, cu proiecte nefinalizate, procese piedute, sulte ahitate fara temei, ineficienta totala in coordonarea proiectelor, initiativa in atragerea de fonduri nerambursabile=zoro, mentinerea de personal necalificat, tolerarea desfasurarii de activitati delicvente in cadrul Dir. Dezvoltare, Comp. Investitii, etc). Pentru toate, in baza unei verificari temeinice, trebuie sa dea socoteala.
-
-
Pe nimeni,mai angajeaza 2. Doar este userist,multe promisiuni,fapte putine.
Felicitari, Nicolae Robu! Urmele tale vor fi greu de sters, asa cum bine ai zis.
-
Va rog sa aveti toata intelegerea pt. fostul primar N.R. Traiaste in lumea lui paralela, deci nu ne mai intalnim cu el. Aceasta nu poate fi decat o BINECUVANTARE!
-
Mai ales pasajele si podurile. Sa vedem cate face Fritzi. Poate inchide vreo doua ca sa nu mai trebuiasca vopsite. Ca oricum s-au terminat banii de vopsea…
-
…banii de vopsea de par, nu?
-
Pe Dir Dezvoltare Magdalena Nicoara care a esuat in toate ,a fost director si la urbanism ,astea sunt rezultate,pug ,autorizatii date dupa bunul plac si proiecte de succes unde ne plimbam prin lume
Este o situatie incredibila la cate blocuri si cladiri necesita reabilitare termica. in Timisoara! Chiar nimeni nu da nici o socoata?
Reabilitați dar nu mai aprobați mansardări in oraș! Nu exista locuri de parcare in cartiere, insa se aproba la nesfârșit mansardari care aduc 4-8 automobile pe bloc.
Indiferent dacă blocul susține sau nu o mansarda, aglomerarea urbană e un coșmar pentru noi toți.
-
Cu toate calculele de rezistența, sa vezi Doamne ferește ce se va întâmpla la următorul cutremur (Timisoara e in zona seismica ridicată)…
Degeaba creste valorea de cofinanțare, proprietarii nu vor sa plătească nimic. Doresc totul gratis. Astfel donează mansarda unui constructor care ia și bani europeni și bani de la primărie și apoi vinde și mansardele. Nu-s ei prosti, noi suntem ca acceptam așa ceva.
Cum așa ???? E o simpla reabilitare, nu reactor nuclear !!!!
Oricum, reabilitarea cu izolație de polistiren e o soluție tehnică demult depășită , probabil aici sa fie problema, că prețurile NU au crescut așa de mult ( doar manopera ) , iar soluții există , pentru a te încadra între – o sumă data !!!! Și sunt extrem de simple
Cred însă că primăria NU are specialiști capabili să facă un caiet de sarcini corect, și nici nu e capabilă să organizeze licitații, din moment ce și cea ptr curățenie a fost ținută de n ori până a fost adjudecată lucrarea – un fiasco- as zice
Deși nu m – a întrebat nimeni, consider că e nevoie de angajarea unor specialiști care sa se ocupe de o problema, banala, in fond !
Ce pretenții sa mai am atunci pentru un metrou , de ex , pentru parcări subterane, pentru reabilitarea macar a 10% din clădirile care odinioară făceau cinste orașului
A !!! Am văzut că ptr primărie e o adevărată provocare tehnică și o banala spălare a străzilor , și urmărirea atenta a lucrărilor de curățenie, de fapt totul e prea greu ptr ea ! Și îi suspectez de corupție prin permiterea accederii in joburi care presupun rezolvarea problemelor noastre, a persoanelor nepregătite profesional și, Intr – o oarecare măsură de neprofesionalism….că sa mă exprim.frumos .
Stai, stai, despre ce vorbim noi aici? Deci la blocuri se face reabilitare termica pe bani europeni iar la cladirile istorice se dau amenzi ca nu-si reabiliteaza fatadele? Hai sa rezolvam problema fatadelor istorice sau blocuri pentru toti cetatenii orasului!
Nu este interes pentru cetățeanul simplu .Interesele care peteceste bocurile este mai mare.
foarte interesant doar cei ce doneaza acoperisul pentru mansardare primesc repede toate avizele
Brandusei 4 trebuia de nu stiu cand sa fie reabilitat. Niste nesimtiti
pentru bulevardul cetatii nr 30 bl e 12 s-au depus macar actele necesare pentru anveloparea blocului