Pe lângă faptul că ajută o altă persoană, un donator din Timișoara beneficiază de analize și o consultație gratuite, de tichete valorice, de o reducere de 50% la un abonament de o lună la transportul public, de un abonament de o lună de parcare. În plus, donarea aduce și beneficii sănătății donatorului.
Cine poate dona
Potrivit informațiilor de pe site-ul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină, pot dona doar persoanele perfect sănătoase. În dimineața donării, trebuie:
- Să aveți vârsta minimă de 18 ani;
- Să aveți greutate de peste 50 kg;
- Să aveți o tensiune arterială cuprinsă între 100 -180 mm Hg;
- Să fiți hidratat, prin consumul obligatoriu, a minimum 500 ml de ceai, apă, suc natural, sau alte lichide non-alcoolice, poate chiar și a unei cafele;
- Să fi consumat un mic dejun ușor, bogat în glucide și proteine, dar sărac în grăsimi: adică o felie de pâine prăjită/biscuiți, fructe, legume, un iaurt;
- Să fi dormit cel puțin 6-7 ore în noaptea precedentă.
De asemenea, o persoană care donează trebuie să fie şcolarizată (să ştie să scrie şi să citească) şi să aibă o bună igienă corporală. La centrul din Timișoara pot veni să doneze toți cei care locuiesc, muncesc, sau studiază în Timișoara sau județul Timiș. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi fumat cu cel puțin două ore înainte – și recomandat și după – donare și să nu fi consumat alcool sau grăsimi (înghețată, maioneză, ciorbă cu smântână, semințe de floarea soarelui, alune, nuci, arahide, ouă, mititei, sarmale, etc). Femeile nu pot dona dacă sunt însărcinate, alăptează, sau sunt la menstruație.
În plus, nu pot dona cei care, în ultimele 6 luni, au avut mai mulți parteneri sexuali sau au întreținut relații sexuale cu persoane de același sex, sex neprotejat. La fel, nici cei care au suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, care și-au făcut tatuaje în ultimele 6 luni, care au avut implanturi dentare, rezecție apicală în ultimele 6 luni, care au urmat tratament stomatologic în ultimele șase zile, au avut o criză de alergie în ultimele 30 zile.
Nu pot dona cei care au dermatită, sau leziuni de psoriazis în plica cotului sau cei care au fost diagnosticați cu :
- Anemie, trombocitopenie, sau alte afectiuni hematologic;
- HIV, Hepatita B, C, sifilis, HTLV;
- Afecțiuni respiratorii acute, amigdalită;
- Ulcer gastric/duodenal in puseu acut, hemoragie digestivă superioară, rezectie gastrică, TBC în antecedente;
- Diabet zaharat tip I, sau alte boli autoimmune;
- Hipertensiune arterială (peste valorile admise), insuficiență cardiacă, infarct miocardic;
- Infecții urinare acute;
- Tumori maligne chiar și cele remise;
- Accident vascular cerebral sau alte paralizii.
Cum se desfășoară donarea
Donarea se face în trei pași. În primă fază, la Fișier are loc introducerea datelor cu caracter personal ale donatorului, în baza de date a CRTS TM. Actul de identitate trebuie prezentat în original. Se eliberează fișa donatorului, apoi donatorul trebuie să completeze cu maximă sinceritate chestionarul de autoexcludere și să îl semneze. Sinceritatea este necesară pentru a evita transmiterea prin sângele donat a hepatitei B, C, a infecției cu virusul HIV/SIDA sau cu virusul HTLV.
„Completarea chestionarul se face cu maximă sinceritate, pentru a evita fereastra imunologică a eventualelor boli cu transmitere prin sânge. Lipsa de onestitate duce la excluderea definitivă a donatorului. Se introduc datele în baza de date și se eliberează fișa donatorului”, atrag atenția reprezentanții centrului.
Al doilea pas ar fi consultația medicală și evaluarea chestionarului de autoexcludere. Donatorul este orientat către cabinetul de predonare, unde are loc triajul medical, care presupune: determinarea hemoglobinei, pentru excluderea anemiei, măsurarea greutății și a tensiunii arteriale. Donatorul este orientat apoi către cabinetul de consultatii, unde are loc: o discuţie confidențială, prin care donatorul este asigurat că donarea nu reprezintă un risc pentru el sau pentru pacientul primitor, consultația medicală, evaluarea chestionarului de autoexcludere și atribuirea codului de donare.
În final, vine și donarea propriu-zisă: recoltarea a 420 de mililitri de sânge, în decurs de maximum10 minute. Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință, iar donarea este supravegheată de către un medic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!