Cel mai important festival de muzică de cameră din vestul României, născut din dorința de a contribui la dezvoltarea dimensiunii culturale și cultural-educative a regiunii Banat, începe în data de 13 septembrie și se va încheia pe 2 octombrie, la Timișoara.
„Publicul și tinerii muzicieni participanți vor avea parte de patru concerte extraordinare cu artiștii invitați, patru concerte cu participanții la cursurile de măiestrie, zece concerte educaționale, douăsprezece cursuri de măiestrie pentru tineri muzicieni, o conferință susținută de Angelica Postu despre prevenirea sindromului Burnout și două concerte sociale. Dinamica festivalul va cuprinde orașele Timișoara, Lugoj, Sannicolau Mare, Jimbolia și zona rurală din vestul României. Cu această ocazie, 50 de tineri muzicieni din 4 țări, vor beneficia de cursurile de măiestrie din cadrul festivalului Eufonia”, spun organizatorii.
Printre muzicienii de excepție care vor participa în cadrul festivalului Eufonia din acest an se numără Nurit Stark din Israel la vioară, Cedric Pescia din Elveția la pian, Stephan Forck din Germania la violoncel, Manuel Hofer din Austria la violă, Matthieu Ancelin din Franța la flaut, David Mathe din Germania la fagot, Ib Hausmann din Germania la clarinet, Simona Sindreștean din Danemarca la oboi, Vlad Popescu din Germania la vioară, Andrei Gologan din Austria la pian și Samuel Seidenberg din Germania la corn. La această ediție, în premieră în România, Angelica Postu, muzicoterapeut la spitalul Berlin Charite va susține un workshop intensiv dedicat trainingului mental și emoțional. Inedit este și faptul că Nurit Stark cântă la o vioară Pietro Guarneri di Mantua Violin (1710) iar Manuel Hofer cântă la o violă Gasparo da Sàlo, Brescia (1590).
Primul concert „Sound Poems” din cadrul festivalului este despre poezie, limbaj universal, folclor și conexiuni interculturale prin muzică. Va avea loc marți,14 septembrie, de la ora 20, la Centrul de Proiecte Timișoara, de pe Strada Vasile Alecsandri nr.1.
„Concert de deschidere al festivalului Eufonia – The language of music, «Sound Poems» este o fuziune de imagini sonore care creează un poem muzical deschis de o rapsodie și încheiat de o piesă numită «Poeme Mystique». Al doilea concert se desfășoară sub atmosfera mistică a cvintetului cu pian compus de Ernest Bloch, o lucrare interpretată foarte rar și una dintre capodoperele acestui compozitor. Concertul Mystique este deschis de o selecție realizată de pianistul Cedric Pescia din preludiile compuse de Claude Debussy, compoziții impresioniste care creează o atmosferă poetică și feerică”, spun organizatorii.
Mai multe detalii despre muzicieni și programul complet al Festivalului, AICI.
editor Dan Oancia
Citiți principiile noastre de moderare aici!