Situația de la conducerea CNAS a fost creată în 10 iunie, când Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul președinte al Casei Lucian Duță drept membru în cadrul Consiliului de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din partea Administrației Prezidențiale.
Desemnarea lui Duță a condus la o reacție violentă a oficialilor CNAS, care, printr-un comunicat de presă, au transmis că aceasta este o „gafă a Administraţiei Prezidenţiale” şi „o numire specifică organizaţiilor mafiote”
“Ca urmare a adresei Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, prin care domnul consilier prezidenţial Virgil Păunescu îl numeşte membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe dl. dr. Lucian Duţă, apreciem următoarele: Această numire este o gafă a Administraţiei Prezidenţiale. Este o numire specifică organizaţiilor mafiote. Consilierul prezidenţial Virgil Păunescu a deţinut, la rândul său, funcţia de preşedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, în anul 2000”, se arăta, miercuri, în comunicatul CNAS.
Joi, premierul Victor Ponta a avut o discuţie cu preşedintele CNAS Doru Bădescu în timpul căreia i-a transmis că tonul folosit în comunicatul oficial despre desemnarea lui Lucian Duţă a fost total nepotrivit şi i-a cerut acestuia să îşi ceară scuze. Totuşi, Ponta a apreciat că revenirea lui Duţă la CNAS creează o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei.
Joi seara, Ponta a anunţat la un post de televiziune că Doru Bădescu a demisionat din funcţia de preşedinte al CNAS, iar în locul său va fi propus europarlamentarul de Timiş, Cristian Buşoi.
“A fost preşedintele Casei, astăzi am lămurit lucrurile. În primul rând că domnul Duţă nu este membru în consiliu de administraţie. Administraţia Prezidenţială nu a semnat niciun decret şi a fost o acţiune personală a unui consilier prezidenţial, prieten cu domnul Duţă. Motiv pentru care reacţia domnului Bădescu, dincolo de termenii folosiţi care nu erau în regulă, a fost evident o reacţie greşită, motiv pentru care am discutat, şi-a prezentat demisia şi de altfel, mâine, o să-l propun în funcţia de şef al Casei Naţionale pe domnul Cristian Buşoi, europarlamentar”, a spus Ponta.
În vârstă de 35 de ani, Buşoi a absolvit în 2003 Facultatea de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” Bucureşti, iar apoi şi-a completat studiile la Colegiul Naţional de Apărare, unde a avut lucrarea de absolvire “Reforma serviciului militar în România”, la Facultarea de Drept din Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti şi la Institutul Diplomatic Român.
În 2010, şi-a luat doctoratul în sănătate publică şi management sanitar, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara.
Între 2003 şi 2007, Cristian Buşoi a profesat ca medic, iar din 2009, ca notar public, la un cabinet din Bucureşti. Originar din Drobeta Turnu Severin, Buşoi a intrat în politică în 1996, fiind până în 1998 vicepreşedinte fondator al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal (TNL) Mehedinţi. În perioada februarie-iunie 2009, a fost preşedinte PNL Timiş. Din august 2009, Buşoi este europarlamentar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!