„Țara Morilor de Apă” se numește proiectul demarat anul trecut, de Asociația Acasă în Banat, care continuă și în 2020. Anul trecut, voluntarii au inventariat 243 de mori de apă din Caraș-Severin, pe care le aveți într-un ghid.
Până în 22 martie, la Centrul Multifuncțional Bastion al Consiliului Județean Timiș puteți vedea expoziția Țara Morilor de Apă, cu explicații pentru fiecare zonă etnografică din Caraș-Severin, cu detalii legate de numărul de mori de apă descoperite de echipele Asociației Acasă în Banat, precum și cu starea de conservare și de funcționalitate a acestora.
Ghidul Morilor de apă este disponibil în cadrul expoziției, dar poate fi comandat și pe site-ul www.taramorilordeapa.ro. Costă minimum 50 de lei, bani care sunt virați în fondul de reparații al morilor.
S-a intervenit deja la o moară de apă, pentru a o reabilita, sâmbătă, în 29 februarie, când peste 40 de persoane, localnici din Sasca Montană și voluntari din Timiș, Caraș Severin, Olanda și Statele Unite au renovat împreună Moara din Lemn din localitate. Este doar prima din seria reabilitărilor.
„Ne dorim să intervenim la 5 mori de apă în acest an și vom alege zone cu potențial turistic și localități unde vom găsi deschidere ca aceste mori să mai fie folosite după aceea de către comunitățile locale. Credem că morile de apă au un farmec aparte, dar ele nu sunt doar mostre ale tehnicii populare bănățene, ci ele pot deveni atracții turistice și chiar surse de venit pentru proprietari care ar putea vinde făina de grâu sau de mălai și diferite produse tradiționale.”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Dacă doriți să susțineți activitățile Asociației Acasă în Banat o puteți face prin donații în contul de:
- LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801;
- EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801 (SWIFT/ BIC: BTRLRO22);
- PayPal: acasainbanat@gmail.com;
- Patreon: acasainbanat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!