Ministerul Educaţiei a publicat un ghid destinat elevilor care vor susține Evaluarea Națională 2021, cu informații despre desfășurarea examenului în această sesiune.
Ghidul conține informații utile despre condițiile de examen (detalii de natură organizatorică și sanitară) și despre desfășurarea propriu-zisă a probelor scrise. De asemenea, sunt incluse informații despre modalitatea de evaluare a lucrărilor, dar și sfaturi privind organizarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute rezervate fiecărei probe.
Accesul în școală și principalele măsuri anti-COVID luate
Accesul în unitatea de învățământ se face prin circuite marcate cu benzi colorate, iar accesul elevilor va fi asigurat de persoane desemnate de conducerea școlii sau de comisia de examen. În acest an s-a renunțat la triajul epidemiologic, iar la intrare, după dezinfectarea mâinilor și primirea unei măști, candidații vor fi îndrumați direct în sălile de examen.
În sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri. În timpul desfășurării probei, elevii poartă mască. Rămâne interzis schimbul de obiecte personale, iar centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.
Este permis accesul în sala de examen cu obiecte personale?
Se interzice candidaților să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare (manuale, dicționare, notițe) sau cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul.
Excepție fac candidații diagnosticați cu diabet și care au primit aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale pentru monitorizarea valorilor glicemiei pe durata examenului au acces în sala de examen cu telefonul mobil, glucometru/pompă de insulină, dacă nu există un alt sistem de monitorizare a nivelului glicemic.
Când începe și cât durează examenul?
Accesul candidaților în săli este permis începând de la ora 8 până la ora 8.30. Examenul va începe la ora 9. Timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare. Elevii vor avea 15 minute să își completeze datele și abia apoi începe să curgă cronometrul pentru cele 120 de minute. Aceasta este o noutate la Evaluarea Națională 2021.
Reguli noi la redactarea examenelor
Pentru proba de la Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de asistenți. La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect. Tot aici, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect. Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.
La proba de Matematică, un răspuns de la subiectul I sau de la subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră. Este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
Sfaturi pentru elevi în ziua examenului
- Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele!
- Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele!
- Identifică tipul de cerințe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpânești cel mai bine și fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare!
- Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul!
- În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza și să continui cu alt subiect!
- Rezervă-ți 10-15 minute la final pentru citirea și verificarea întregii lucrări!
Absolvenții învățământului gimnazial care au fost în izolare/carantină sau care din alte motive, justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot susţine probele examenului în etapa specială. Potrivit ghidului Ministerului Educației, dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021.
Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2021
22 iunie 2021 Limba şi literatura română – probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
29 iunie 2021 (ora 16 – ora 19) – 30 iunie 2021 (ora 8 – ora 12) – Depunerea contestaţiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluţionarea contestaţiilor
4 iulie – Afişarea rezultatelor finale
Etapa specială a examenului de Evaluare Naţională 2021
28 iunie – 2 iulie – Înscrierea la evaluarea naţională
5 iulie – Limba şi literatura română – probă scrisă
6 iulie – Matematica – probă scrisă
7 iulie – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
9 iulie -(până la ora 12) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
9 iulie (ora 14- ora 20 – Depunerea contestaţiilor
10 – 11 iulie – Soluţionarea contestaţiilor
12 iulie – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor (după ora 12)
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!