Timp de o săptămână, toţi elevii vor fi evaluaţi de profesori la mai multe materii. Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” din Timiş, Virgil Popescu, spune însă că aceste evaluări propuse de Ministerul Educaţiei sunt făcute doar că „să dea frumos”. Asta cu atât mai mult cu cât în fiecare început de an şcolar fiecare profesor îi evalua pe elevi, dar nu într-un cadru oficial.
„Din punctul nostru de vedere, evaluările nu înseamnă mare lucru. Nu au fost prevăzute în programă, e o pierdere de timp. Programa nu se poate modifica în timpul anului şcolar. Este o altă prostie pe care o debitează ministrul. Evaluările sunt irelevante, oricum la fiecare început de an şcolar fiecare profesor făcea acest lucru. E doar o pierdere de timp, ca să mai se bifeze o acţiune care ar putea da frumos”, a declarat liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” Timiş, Virgil Popescu.
În acelaşi timp, directorii de şcoli spun că aceste testări nu reprezintă nicio notate, ci doar modul lor de abordare
„Se face prea multă tevatură pe acest subiect. Noi oricum făceam evaluările şi înainte. Testele sunt de folos pentru alcătuirea programului didactic la clasă. Programa şcolară nu se poate modifica, se referă la o propunere pentru anii următori”, ne-a spus directoarea Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, Speranţa Cătană.
Din partea directorilor de licee mai există o nemulţumire, legată de costurile pe care le implică organizarea acestor testări, care nu sunt plătite de Ministerul Educaţiei, ci de fiecare şcoală în parte.
„Sunt şi nişte costuri suplimentare, pe care le suportăm noi. Trebuie să xeroxăm toate subiectele. Subiectele se puteau scrie şi pe tablă. Noi mai avem şi materii specifice. Ne obligă să găsim o formulă care nu e nici cea mai bună, dar touşi e o idee bună pentru că îi mai responsabilizează pe elevi”, a adăugat Speranţa Cătană.
„Profesorii făceau şi înainte acest lucru pentru ei şi pentru a cunoaşte copiii. Este o pratică curentă, nu e o descoperire. Dacă sunt aceleaşi cerinţe la toţi e mai bine. E un punct de referinţă, să ştim care este nivelul elevilor”, este de părere directorul Grupului Şcolar Agricol „Iulian Dracea”, Petru Unguraş.
Durata testului de evaluare este între 15 şi 45 de minute, în functie de nivelul de studiu. Elevii din învăţământul primar nu vor primi note, ci se va păstra evaluarea prin calificative. Rezultatele testelor de evaluare iniţială nu se trec în catalog. Ele vor fi comunicate individual elevilor şi părinţilor sau reprezentanţilor legali şi nu vor fi făcute publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!