„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale, Părintele nostru Mitropolit Nicolae, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei împreună cu Filarmonica Banatul vor da curs unui nou eveniment care îşi propune să readucă în actualitate şi în conştiinţele noastre pe cei care <<cu credinţă şi cu dragoste, prin moarte şi prin viaţă, L-au mărturisit pe Hristos>>. Sub genericul <<Mărturisitori ai dragostei şi ai credinţei>>, manifestarea de joi, 6 septembrie 2012, se sprijină pe această tematică pentru a-l evoca pe Părintele Ioan Negruţiu cel care a fost vreme de douăzeci şi patru de ani, duhovnicul Mănăstirii Timişeni. Programul cuprinde conferinţe, recital de poezie şi muzică sacră”, precizează preotul Zaharia Pereş, consilier cultural al Mitropoliei Banatului.
Evenimentul va începe la ora 10.00 la Mănăstirea Timişeni – Şag cu Sfânta Liturghie şi Parastas ridicat pentru Părintele Ioan Negruţiu. De la ora 18.00, în sala Capitol a Filarmonicii Banatul vor avea loc conferinţele susţinue de protosinghelul Mihail Duma, Mănăstirea Timişeni-Şag (cu titlul „Părintele Ioan Duhovnicul”) şi de prof. dr. Lucian P.Petrescu („Despre demnitate şi curaj în viaţa Preotului Ioan Negruţiu”), urmate de recitalul “Răniţi de iubire…” – Poezia după gratii, în interpretarea actriţei Maria Ploae (din opera poeţilor Radu Gyr, Nichifor Crainic, Sergiu Mandinescu, Demostene Andronescu şi Vasile Voiculescu), şi muzică interpretată de Sorin Petrescu (pian), Lucian Petrila (vioară), Ovidiu Cozma (tenor).
“Născut la 9 iulie 1915, în satul Borşa, din judeţul Bihor, într-o familie de agricultori, Ioan Negruţiu s-a confruntat, de la vârsta cea mai fragedă, cu greutăţile vieţii pământeşti. Potrivit propriei mărturisiri, încă de la naştere, a fost firav şi bolnav, aşa încât pe la vârsta de trei luni i s-a pregătit sicriul. Dumnezeu a avut însă un plan cu el şi i-a rânduit să-L slujească. (…).
Între anii 1934 şi 1938 a studiat la Facultatea de Teologie din Bucureşti, iar apoi a urmat cursurile Seminarului Pedagogic Universitar, pe care le-a absolvit în anul 1942. În acelaşi an a fost hirotonit diacon şi preot celib de către episcopul martir Nicolae Popoviciu al Oradiei, care l-a numit profesor la şcolile confesionale din oraşul Beiuş. Aici a activat din 1945 şi până în 1948, când a fost arestat şi închis în beciurile Securităţii din Oradea. Procesul a fost judecat la Cluj, preotul Ioan Negruţiu fiind condamnat ca “duşman al poporului” la 10 ani de muncă silnică. După ispăşirea pedepsei, a fost eliberat, dar nu peste mult timp a fost arestat din nou. În total, a făcut şaisprezece ani de închisoare la Aiud, Cluj, Gherla, Jilava şi Canal.
După decretul din 1964, preotul Ioan Negruţiu a fost eliberat şi a avut posibilitatea de a-şi valorifica talanţii cu care l-a înzestrat Dumnezeu atât pe tărâm pastoral ca preot paroh, duhovnic şi predicator iscusit, dar şi în administraţia bisericească. Astfel, din 1965 şi până în 1967 a funcţionat ca preot paroh la Parohia Cihei din Bihorul natal, secretar şi inspector eparhial la Episcopia Oradiei (1968-1971), profesor şi director la Seminarul Teologic Special de la Curtea de Argeş (1971-1976), inspector general patriarhal şi membru al Consistoriului Central Bisericesc (1976-1979) şi redactor principal al revistei “Mitropolia Banatului” (1979-1981).
La data de 1 ianuarie 1982, preotul Ioan Negruţiu a fost transferat din postul de redactor principal la editură în postul de preot duhovnic la Mănăstirea Timişeni Şag.
Preotul Ioan Negruţiu a făcut parte, aşadar, din rândul celor 1.725 de clerici ortodocşi, între care 31 de ierarhi, unii scoşi din scaun şi morţi în împrejurări obscure (Irineu Mihălcescu, Nicolae Popoviciu ş.a.), care au suferit la Canal, în închisori, deportări şi lagăre. Din pricina asprului regim de detenţie suferit mai bine de 16 ani, sănătatea preotului Ioan Negruţiu s-a deteriorat tot mai mult până când, în 1996, a căzut la pat şi, timp de şapte ani, a fost îngrijit de maici în modesta chilie de la mănăstire, fiind vizitat de toţi cei ce l-au cunoscut, l-au preţuit şi îndrăgit. S-a stins din viaţă la 22 octombrie 2003 şi a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii”, notează preotul I.Popescu în ediţia de Banat a ziarului Lumina, citat de Mitropolia Banatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!