Sala „Constantin Jude” din Timișoara a fost gazda unui eveniment de promovare a unei campanii antidrog, inițiată de guvern. Echipa „Fără Bariere- TOT adevărul despre droguri” a ajuns și la Timișoara. Campania conține materiale informative, dar și mărturii ale celor care au fost acaparați de adicții și au reușit, cu ajutor și cu răbdare, să renunțe la substanțele interzise.
„Am început la fel ca orice consumator, am căzut în această capcană. La început a fost fain, a fost un moment de plăcere. Așa a fost în primă fază. După, acea stare de plăcere a dispărut pentru că am început să am o toleranță foarte mare la droguri și am consumat tot mai multe și tot mai multe. Într-un final, aceste droguri au ajuns să-mi fure totul, relația cu familia, situația financiară, mi-a schimbat caracterul, anturaje nepotrivite și am avut și probleme cu poliția. A fost un proces de recuperare foarte greu. A trebuit să trec printr-un centru de reabilitare și automat viața mea s-a schimbat.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi nu mai consum și sunt un om liber de dependență”, ne-a mărturisit Rafa, un tânăr din județul Timiș, care face parte din echipa „Fără Bariere”, prin exemplul său pozitiv, acela de om care a scăpat de dependența de droguri.
Sunt mai mulți tineri care vin ca exemplu pozitiv în lupta cu substanțele interzise. Aceștia își povestesc întreg procesul către publicul prezent, pentru că este important ca tinerii, cu precădere elevii de liceu, să afle că drogurile nu sunt niște distracții inofensive. Exemplele servesc drept reper, pentru cei care doresc să renunțe la consumul de droguri.
„Eu la vârsta de 13 ani m-am apucat de consum, din cauza bullying-ului din școală. Îmi luam foarte mult bullying, eram bătut, eram batjocorit și-mi era frică să vorbesc problemele astea cu părinții. M-am închis în mine și am început să fiu în anturaje noi, cu băieți noi, fete noi și acolo a venit un băiat care consuma. Am vrut să fiu și eu în anturaj cu el, am vrut să mă împrietenesc cu el și am început consumul.
Pentru mine a fost un consum de cinci ani, de la 13 ani la 18 ani, cu multe probleme, multe internări la psihiatrie, dosar penal, arest. Au fost multe momente grele pentru mine și pentru familia mea”, a povestit Alin, un tânăr care a reușit, de asemenea, să scape din mrejele consumului de substanțe interzise.
Cu ei în turneu prin țară este și ministra Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse Natalia Intotero. La Timișoara, pentru că mai mulți elevi au devenit gălăgioși în timpul prezentărilor, aceasta i-a scos afară personal pe tineri, pentru a putea continua activitatea din sală.
„În primul rând, ne-am dorit să fie o altfel de campanie. Ce-am observat și aici la Timișoara că a fost un număr foarte mare de tineri, neașteptat, un număr foarte mare care a rămas până la final, dar în egală măsură au fost și tineri care, probabil fiind obișnuiți cu o comunicare veche, de până acum, au fost aduși aici de diriginți și au crezut cumva că noi îi ținem forțat.
Am ieșit pentru aceia care vedeam că nu sunt atenți și le-am spus că nu-i obligă nimeni să rămână. Noi ne dorim o altfel de comunicare, iar cei care au venit aici, colegii mei de la TeenChallenge, care și-au expus cumva viața pe palme, trebuie să beneficieze de respect”, a spus Natalia Intotero, la finalul prezentărilor din Timișoara.
Informații despre campania „Fără bariere – TOT adevărul despre droguri” se pot găsi pe site-ul oficial, unde sunt și testimoniale ale foștilor consumatori, care s-au alăturat campaniei Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Pe aceeași platformă online, tinerii care doresc ajutor pentru a renunța la droguri, o pot face prin mesaje anonime, iar răspunsurile la întrebări vin chiar de la foști consumatori, care știu prin ce trec cei care sunt în faza de dependență activă.
Caravana „Fără Bariere – TOT adevărul despre droguri” continuă miercuri la Craiova. Mâine, 25 aprilie, ajunge la Târgu Jiu, iar vineri, în 26 aprilie, la Deva.
Trimite articolul
XTrebuie să fii dement ca să-ți dorești să fii ministru într-o țară de rahat precum România.
-
Sau corupt .
Foarte bine… daca au fost nesimtit mars afara cu laoazele din sala. Sa stea mac-sa si tac-su cu ei.
Orice studiu arata ca abordarea asta nu functioneaza in preventie, cu prezentarea unor oameni recuperati. Asta functioneaza in procesul de recuperarea. Asa copiii vad ca se pot recupera si ca nu e bai. Dar de ce sa cititm si sa aplicam studii din afara care s-au dovedit ca au rezultate. Facem romanesti, super!
:)))) mreje
N avem un centru serios de dezintoxicare in toata tara, dar fonduri sunt sa se plimbe oamenii sa “povesteasca” ca “drogurile is rele sa ,nu incercati”
Eu unu zic sa legalizati drogurile și atunci vom scăpa de multe rebuturi umane