Luni, 19 iunie, consilierii locali s-au întrunit într-o ședință extraordinară pentru a vota prima rectificare bugetară din 2023. Proiectul a trecut cu 18 voturi pentru.
Dacă unele instituții din subordinea municipalității au nevoie de o suplimentare a fondurilor, în cazul altora se va face o redistribuie sau chiar diminuare a acestora. Primarul Dominic Fritz a transmis că aceasta nu va fi „ultima rectificare bugetare votată în acest an”.
„Vreau, pe scurt, să dau un context pentru această primă rectificare pe care o facem anul acesta. Avem și vești bune, și vești mai puțin bune. În primul rând, avem o dividendă din partea Retimului, unde deținem 5% din acțiuni, o dividendă de 7,5 milioane de lei, și redistribuim acum aceste venituri suplimentare.
Pe partea de cheltuieli sunt mai multe redistribuiri în cadrul bugetului. Cel mai important este că vom crește cheltuielile pentru utiltăți la școli, pentru Colterm, deci suplimentăm bugetul școlilor cu 8 milioane de lei. Suplimentăm și salariile din primărie și din instituții; după cum știți, Guvernul a crescut salariile viceprimarilor și primarilor cu 10%, și pentru că salariile funcționarilor sunt legate de un coeficient care are legătură cu salariile viceprimarilor, trebuie să creștem și salariile acestora”, a transmis Dominic Fritz înainte de votul aleșilor locali.
Evenimente TM2023, în pericol să fie anulate
Vă reamintim, în luna mai, Guvernul României a anunțat că vrea să facă economii la bugetul de stat intervenind peste autoritățile locale, adoptând o ordonanță de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare.
„În anul 2023, ordonatorii de credite ai instituțiilor și autorităților publice au obligația de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile aprobate anul acesta, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și cel al educației”, se arată în OUG.
Din cauza acestei ordonanțe, Timișoara este nevoită să taie 8 milioane de lei care altfel ar fi revenit evenimentelor parte din programul Capitală Europeană a Culturii.
„Din păcate, și asta pentru mine este ceva ce anunț cu tristețe, OUG prin care Guvernul a vrut să taie din cheltuieli are astăzi prima victimă. După cum știți, Guvernul a impus pentru toate instituțiile publice din țară, indiferent din ce buget sunt finanțate, o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunurile și serviciile. Pentru bugetele locale, această categorie înseamnă reparații, iluminat public și, în mare parte, cultură.
Astăzi, cu această rectificare, forțați de Guvern, trebuie să tăiem 8 milioane de lei care ar fi revenit instituțiilor de cultură. De exemplu, pentru Teatrul German de Stat acest lucru înseamnă o mare producție din toamnă anulată. Vor fi anulate mai multe spectacole. La Filarmonica Banatul găsim acum soluții pentru o cenă exterioară pe care Filarmonica nu o mai poate achiziționa.
Îmi fac speranțe și îmi pun încrederea că răul poate fi îndreptat. Acest OUG este în Parlament și am încredere în colegii mei din toate partidele că vor introduce o prevedere potrivit căreia UAT-urile vor fi exceptate de această reducere forțată de 10%, pentru că vorbim de servicii publice importante. Este absurd ca în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii să fim nevoiți să tăiem din fonduri”, a atras Dominic Frizt atenția.
Totuși, în condițiile în care aceasta nu va fi ultima rectificare bugetară din acest an, s-ar putea ca la următoarea să fie realocate fonduri pentru evenimentele culturale.
Pe aceeași temă:
Guvernul României vrea să facă economii. Evenimentele TM2023, în pericol
Trimite articolul
XAsta e Romania. Tu, votant degeaba votezi pe cine vrei la Primarie si in Consiliul Local. Fiindca pana la urma primarul si consiliul local sunt doar un fel de anexa a guvernului. Degeaba te gospodaresti bine si ai bani de evenimente pentru capitala europeana a culturii. Vine guvernul si te pune sa taivdin buget si deci si din eveninente.