Au fost prezenți diplomați și delegați din 15 țări, cei mai importanți fiind E.S. Giles Matthew Portman, Willemijn van Haafte și Victor Chirilă, ambasadorii Regatului Unit, Țărilor de Jos și, respectiv, Republicii Moldova în România. Altfel, au mai avut delegați și Franța, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Malaiezia, Mexic, Peru și Uruguay.
Au participat și reprezentanții orașelor înfrățite cu Timișoara: Cernăuți, Karlsruhe, Novi Sad, Palermo și Rueil Malmaison.
Evenimentul a împletit teatrul, muzica și arta video, fiind puse în evidență „Timișoara de odinioară” și „Timișoara de astăzi”. A fost prezentată revoluția din prisma Timișoarei – orașul viu care aparține tuturor locuitorilor săi și care are mereu o energie deosebită. Au lucrat pe partea artistică, printre alții, regizorul Adrian Sitaru, scenografii Adrian Damian și Viorica Petrovici, trupa Psihodrom și Horea Crișovan.
Ulterior galei de la Opera Națională din Timișoara, în Piața Victoriei a avut loc și tradiționalul concert „Rock for Revolution”. Au urcat pe scenă Doomsday Astronaut, Spitalul de Urgență, Marco Mendoza și Implant pentru Refuz.
Vă reamintim, seria de evenimente „35 de ani de libertate” a debutat încă din noiembrie, iar în ultimele două luni au fost zeci de evenimente culturale cuprinse în program. Expozițiile deschise în cadrul acesteia încă pot fi vizitate. „Portalul Libertății” de pe Malul Begăi, lângă Vila Mal, rămâne în picioare până pe 2 ianuarie, dar altfel mai puteți vizita și expozițiile cu fotografii de la revolta din Budapesta din 1956, expoziția dedicată lui Corneliu Coposu sau lucrarea realizată de Dan Perjovschi.
„Setea de libertate care a fost mereu în ADN-ul Timișoarei”
În deschiderea evenimentului de vineri seară, primarul Dominic Fritz a ținut un discurs în care a vorbit despre setea de liberate și de speranță, caracteristici pe care i le-a atribuit și Timișoarei. A amintit, printre altele, de anul 1956, când studenții timișoreni au arătat solidaritate în lupta vecinilor maghiari împotriva dictaturii, de anii ’70, când timișorenii au început să caute libertate prin muzică rock, dar și de anii ’80, când tot aceștia au învățat sârba uitându-se la emisiuni la televiziunea yugoslavă.
„Astăzi celebrăm setea pentru libertate care a fost întotdeauna în ADN-ul Timișoarei. (…) Timișoara a căutat libertatea, mereu. Unde comunismul a impus omogenizare, Timișoara și-a celebrat diversitatea. Unde comunismul a împins spre izolaționism, Timișoara a pătruns prin granițe închise. Unde comunismul a blocat credința, Timișoara a stat în genunchi și cu zeci de mii de glasuri a rostit «Tatăl Nostru», pentru că da, exista ceva mai mare, mai important decât ideologia dictatorului.
După 35 de ani de libertate, ne întrebăm: când suntem liberi, oare mai avem nevoie de sete de libertate? Un oraș eliberat pentru ce mai luptă? Când ne-am apucat acum câteva luni să concepem seria de evenimente din aceste săptămâni pentru a celebra și comemora 35 de ani de la Revoluție, nu știam că România va fi într-o criză a democrației atât de evidentă, profundă, atât de înspăimântătoare, că nu mai trebuie să explici nimănui despre fragilitatea libertății. E oare posibil că atunci când nu ținem vie setea pentru libertate…să ne saturăm de ea?
Misiunea Timișoarei de a ține vie setea pentru libertate nu este una ușoară. Setea nu este un sentiment plăcut. (…) Nimeni nu poate lupta o viață întreagă fără să obosească. Nimeni nu poate trăi din sete. Trebuie să mai și potolim setea. (…)
Asta este menirea unui oraș, asta este menirea Timișoarei, să hrănească mereu încrederea noastră în valoarea semenilor noștri. Prețuim acele momente mici și mari în care acest lucru s-a întâmplat și se întâmplă.
Momentul cel mai grandios în care am găsit putere în valoarea semenilor noștri a fost în aceea zi de eliberare acum 35 de ani, pe care o celebrăm astăzi. Azi suntem profund recunoscători pentru el și pentru toți cei care l-au făcut posibil. Azi reînnoim promisiunea solemnă a Timișoarei nu doar de a nu uita, ci de a recrea multe astfel de momente în viață noastră de zi cu zi.
Ne încărcăm cu speranță pentru a ne alunga setea, din nou și din nou, în lungul nostru drum spre libertate. Trăiască Timișoara liberă! Trăiască România democrată și europeană!”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!