Despărţite de oraş şi servicii medicale de specialitate prin zeci de kilometri, femeile din satele timişene se vor putea adresa medicilor de familie pentru prevenţia cancerului de col uterin.
„Medicii de familie sunt pregătiţi să informeze, să consilieze, să mobilezeze femeile, mai ales din mediul rural, în ce priveşte cancerul de col uterin. De asemenea, medicul de familie va avea posibilitatea să recolteze în cabinetul său frotiul pentru testul Babeş-Papanicolau, un test care, făcut anual, poate arăta un cancer în fază incipientă, vindecabilă”, a spus dr. Claudia Iftode, medic de familie.
Aceasta adaugă că femeile vor putea astfel să prevină agravarea eventualelor cazuri de cancer. „Până acum, şi încă în prezent, femeile de la sat, ocupate cu muncile câmpului, cu grija casei şi a copiilor nu se mai duc 30, 40, 50 de kilometri până la un medic ginecolog pentru controale anuale. Iar asta se vede în faptul că multe dintre cazurile avansate de cancer, greu vindecabile, provin din mediul rural, unde femeile fie nu sunt informate, fie nu au acces imediat la prevenţie. Formarea medicilor de familie poate schimba această situaţie”, a mai spus dr. Claudia Iftode, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Timiş.
Pregătirea medicilor are loc în cadrul proiectului POSDRU/63/3.2/S/20596 „Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!