La Margina se ajunge ușor cu mașina. Te urci pe autostradă, din Timișoara, și cobori în localitatea care are multe de oferit pentru turiști. O programare telefonică la Infocentrul Turistic din Margina (0377 101 160 sau 0723 124 952 – Damaris Sivu) vă poate aduce pentru câteva ore într-o zonă de vis. Traseul se poate face cu căruța, bicicleta, mașina sau, de ce nu, pe jos. Dar haideți să luăm căruța…
Dacă vă faceți programare la Infocentrul Turistic, cei de aici vă fac legătura cu căruțașii, dar și cu cei de la stânele din zonă, unde puteți mânca bulz sau gulaș, dacă doriți. Cei de la Infocentrul Turistic vă pot fi ghid prin zonă (gratuit) și vă pun la dispoziție toate contactele pentru serviciile turistice. Vă spun și vă arată bisericile de lemn, stâna de oi, muzeul și vă ajută să intrați în contact cu căruțașii pentru transport, au informații prețioase despre cazare și mâncare. Dacă ghidajul oferit de Infocentrul Turistic din Margina este gratuit, o căruță unde încap opt persoane costă 100 de lei pentru un parcurs de 4-6 ore.
Luăm căruța și facem prima oprire la Muzeul Satului din Sintești. Mașinile cu care am venit de la Timișoara au rămas în parcarea din fața Centrului Turistic din Margina, așa că acum avem… doi cai putere. Drumul este verde, prin pădure sau prin zona câmpurilor lucrate de oamenii din zonă. La Muzeul Satului din Sintești puteți vedea obiecte vechi, de la războiul de țesut la o căruță, ceasuri de când… „timpul” și tot felul de obiecte pe care vremurile le-au așezat acolo.
Căruțele sunt „parcate” în fața muzeului, așa că nu durează mult până ajungem la următorul punct – casa tradițională a familiei Codrea din Zorani. Aici, odăile sunt ca pe vremea bunicii, cu haine de pat care sunt spălate fără detergent, pentru a se păstra culorile, cu sobă și cu tablouri vechi de când bunica era… fată.
Traseul continuă tot cu căruțele, iar următoarea oprire este peste deal, la biserica de lemn din Groși, unde preotul vă povestește despre istoria locului și lăcașul de cult. Ultima oprire a traseului este la stâna lui Ovidiu Crișan, unde puteți servi un prânz ca la stână (mămăligă cu tochitură la ceaun, brânză și răchie de prună). Sunt mai multe locuri în zonă unde puteți servi masa, iar cei de la Infocentru le știu și vă vor spune de ele. În general, tochitura la ceaun cu mămăligă costă 10 lei, o porție de mămăligă cu brânză – 5 lei, iar o plăcintă cu brânză – 1 leu. La o stână din zonă găsiți brănză de oaie cu 20 de lei kilogramul, dar și lapte și alte produse.
Pe drumul de întoarcere se poate face oprire și la biserica de lemn din Margina, iar excursia se încheie de unde am plecat, în fața Infocentrului Turistic din Margina.
Între obiectivele ce mai pot fi vizitate în areal se numără Muzeul Traian Vuia, Lacul Surduc – unde se pot face drumeții sau plimbări cu bicicleta, se poate vizita Vatra de olari de la Jupânești, se poate servi o masă la tradiționala Ana Lugojana și, binențeles, se poate vizita Lugojul, cu multitudinea sa de obiective turistice.
Distanța traseului este de 18 kilometri (dus-întors), iar durata excursiei este de 4-5 ore.
Pe pagina de Facebook: „Centru Turistic Margina” găsiți informații detaliate despre excursii în aceste locuri.
Ideea acestei excursii, „Mic dejun la Margina”, aparține Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș și autorităților locale din zonă.
Sunteți așteptați în zona Margina. Aveți multe de descoperit…
Citiți principiile noastre de moderare aici!