Pompierii au pus în practică, joi dimineața, un exercițiu prin care și-au testat pregătirea în cazul unei explozii cauzate de o scăpare masivă de gaze de la rezervoarele de depozitare a propanului. Scenariul acțiunii a fost o scăpare masivă de propan în zona Freidorf din Timișoara, care a ajuns pe terenul agricol a unei societăți comerciale din zonă. O scânteie a unui utilaj agricol aflat pe câmp a declanșat un incendiu care s-a propagat până la rezervorul de propan. Flacăra creată atingea o înălțime de patru metri. Detectorul de gaze DG1 a declanșat alarma, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică în întreaga stație. Au fost pornite sirenele de alarmă, apoi a fost izolat întreg parcul de rezervoare. Astfel conducerea parcului a pus în aplicare Planul de Urgenţă Internă, la fața locului sosind pompierilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș.
Peste 40 de pompieri au intervenit la fața locului cu 11 autospeciale și patru ambulanțe, două SMURD și două SAJ Timiș. Potrivit scenariului pentru exercițiu, 20 de persoane au fost rănite în explozie și au primit îngrijiri medicale de la medicii de pe ambulanțe.
După aproximativ o oră exercițiul s-a încheiat, incendiul fiind lichidat.
Întreaga acțiune a fost un exercițiu realizat cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România. În data de 28 februarie 2013 se împlinesc 80 de ani de la atestarea documentară a primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din România, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 al regelui Carol al II-lea. În acelaşi timp se aniversează și 80 de ani de când Protecţia civilă din România se dedică cetăţenilor, economiei şi teritoriului ţării, în condiţiile cele mai dificile, în caz de război sau de dezastre.
„De-a lungul timpului, conceptul a fost preluat sub diferite denumiri: apărarea antiaeriană, activă şi pasivă în 1939, apărare pasivă în timpul celui de-al doilea război mondial, apărare locală antiaeriană în 1952, apărare civilă în 1978 şi protecţie civilă în 1996. Din decembrie 2004, misiunile protecţiei civile au fost preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care are ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative a celor două componente de bază – pompieri şi protecţie civilă – pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor”, a declarat Sindia Vlaia, purtătorul de cuvânt a ISU Timiș.
Explozie simulata in Gara de Est din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!