Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Timişoara şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş au executat un amplu exerciţiu de alarmare publică având ca tema modul de intervenţie în cazul unor situaţii de urgenţă provocate de fenomene meteo periculoase.
Pompieri militari, voluntari SALVO, jandarmi, poliţişti comunitari şi echipaje de la Serviciul de Ambulanţă şi-au dat întâlnire în zona Iosefin din Timişoara, la Podul Eroilor, scena de simulare a dezastrului. „Conform scenariului, furtuna a afectat oraşul în dimineaţa zilei de miercuri, provocând inundaţii, accidente rutiere şi aglomerări în trafic”, a arătat Sindia Vlaia, ofiţerul de relaţii publice din cadrul ISU Banat. Pompierii au acţionat împreună cu SALVO şi alte structuri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Au fost simulate mai multe evenimente. De exemplu, un incendiu soldat cu victime la fabrica Elba, unde persoanele au fost evacuate, dar unele s-au intoxicat cu fum. De asemenea, echipajele SMURD au intervenit la un accident rutier pe Podul Eroilor, pentru salvarea celor doi pasageri. Între timp, în cadrul exerciţiului a fost simulată o altă situaţie tactică de intervenţie la un autoturism căzut în canalul Bega. S-a intervenit cu scafandri militari şi de la SALVO. Eventualii supravieţuitori au fost căutaţi cu câinii special dresaţi. Simularea a fost atât de bine pusă la punct încât mulţimea de curioşi adunată în zona Pieţei Iosefin a fost convinsă că asistă la un incident real.
„Scopul exerciţiului a fost să arătăm cetăţenilor care este gradul de pregătire al forţelor de ordine în astfel de situaţii. Am urmărit şi modul de colaborare între instituţiile MAI, dar şi cu autorităţile publice locale, precum şi verificarea stării de funcţionare a mijloacelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei”, a mai arătat Sindia Vlaia.
Pompierii au transmis şi câteva recomandări pentru timişoreni, referitor la comportamentul persoanelor în astfel de situaţii de calamităţi:
– păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, puneţi-vă familia la adăpost;
– respectaţi cu stricteţe măsurile stabilite, îndrumările şi comunicările organelor protecţiei civile şi a celor de ordine;
– evitaţi deplasările inutile de la domiciliu;
– nu vă adăpostiţi sub clădiri înalte sau copaci izolaţi;
– nu atingeţi stâlpii sau firele căzute la pământ;
– scoateţi din priză aparatele alimentate cu energie electrică;
– deschideţi receptoarele radio pe baterii şi ascultaţi informaţiile generale ce se transmit şi buletinele meteorologice;
– staţi departe de zonele afectate, nu împiedicaţi acţiunile de intervenţie;
– nu blocaţi circuitele telefonice dacă ele sunt necesare pentru transmiterea apelurilor speciale de urgenţă;
– dacă sunteţi sfătuiţi să vă evacuaţi, faceţi urgent acest lucru;
– nu vă urcaţi la volan dacă nu este necesar. Dacă vă aflaţi cu autoturismul în deplasare, opriţi în afara părţii carosabile;
– nu transmiteţi zvonuri sau ştiri exagerate;
– ajutaţi-i pe cei de lângă voi, dacă situaţia o cere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!